Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Očista fotbalu v národním zájmu. Slavia navrhuje úřednickou vládu FAČR

Praha - Fotbalová Slavia v reakci na uvalení vazby na předsedu Fotbalové asociace ČR Miroslava Peltu navrhuje vytvoření "úřednické vlády", která by byla složená z osobností. Ve vedení asociace nechce vršovický klub nikoho, kdo byl v minulosti podezřelý z korupce nebo ovlivňování zápasů či rozhodčích. Slavia navrhuje osobnosti, jako jsou Jiří Šimáně, Pavel Kuka, Zdeněk Grygera, Petr Mlsna nebo Petr Fousek. Pelta má začátkem června na volební valné hromadě obhajovat post a dosud neměl protikandidáta.

"Jsme přesvědčeni, že situace je velmi vážná, nelze ji bagatelizovat a řešení odkládat. Valná hromada by se měla konat a jednat. Čas bohužel vypršel," uvedla Slavia, jejímž šéfem představenstva je Jaroslav Tvrdík. Ten už v týdnu dával tipy na nového předsedu, např. čestného prezidenta Slavie Šimáněho. "Smyslem však nebude dosadit vlastní lidi a fotbal ovládnout, ale podpořit široce respektované osobnosti, které by fotbal vyvedly z krize," navrhl klub.

Pelta byl v pátek poslán do vazby. Čelí podezření, že zneužil dotace ministerstva školství na sport. Obviněna byla i FAČR jako právnická osoba. Podle stanov vedou asociaci místopředsedové Roman Berbr a Zdeněk Zlámal a na pondělí je svolané mimořádné zasedání výkonného výboru. Sejdou se také majitelé klubů, což iniciovala právě Slavia.

"Diskutujeme na úrovni majitelů Slavia - Sparta, které jsou nejen nejstarší, ale také finančně nejsilnější kluby v českém fotbale a musí pomoci," uvedla Slavia.

Pelta má 2. června obhajovat svůj post a dosud neměl protikandidáta. FAČR potvrdila, že jeho přihláška je oficiálně podaná. Slavia odmítá, aby ve vedení FAČR působili lidé, kteří někdy čelili podezření z korupce či ovlivňování zápasů.

"Kandidáti by také měli mít čisté lustrační osvědčení. Když používání nesportovních metod ČR tvrdě kritizuje na mezinárodní úrovni, například vůči biatlonu v Rusku, měla by být schopna zamést si před vlastním prahem," tvrdí Slavia.

"Očista fotbalu by měl být národní zájem a lidé stojící v čele fotbalu by měli být kredibilní pro státní správu a samosprávu. V případě odsouzení FAČR hrozí zastavení dotací, což může vážně postihnout kluby nižších soutěží. Musí dojít k nastavení jasného a transparentního systému financování. Je to pro fotbal jedinečná příležitost, jak začít novou éru a vrátit fotbalu kredibilitu a důvěru veřejnosti," dodala Slavia.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články