Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Disciplinárka potrestala další tři aktéry sázkařské aféry

Praha - Disciplinární komise FAČR potrestala další tři aktéry sázkařské aféry z roku 2013. Bývalý ligový hráč Vítězslav Brožík dostal pětiletý zákaz činnost, Karel Kodeš, který má na kontě jeden start v nejvyšší soutěži, a Jaroslav Chalupa nesmějí působit ve fotbale tři roky. Všem třem disciplinárka udělila trest s celosvětovou platností a zároveň jim uložila pokutu. Brožík musí zaplatit 50 tisíc korun, Kodeš 20 tisíc a Chalupa 15 tisíc korun. Sankci formou trestního příkazu přijal také další bývalý ligový hráč Michal Káník, v jeho případě však disciplinární komise rozhodne až na některém z příštích zasedání.

"Obdrželi jsme zásadní dokumenty, které nás vedly k tomu, že jsme mohli postoupit dál v sázkařské kauze z podzimu 2013. Těmi dokumenty byly trestní příkazy, kterými byli někteří z provinilců pravomocně odsouzeni. Ty příkazy jsou čtyři, ale v jednom případě ještě potřebujeme něco dodělat, tak jsme rozhodli ve třech případech," shrnul předseda disciplinární komise Richard Baček.

Třicetiletý Brožík, který hrával ligu za Příbram, Liberec, Plzeň, Slovácko a Teplice. Byl shledán vinným z toho, že přímo nabízel úplatek za účelem ovlivnění utkání. Pětadvacetiletý Kodeš, jenž má na kontě jeden ligový start za Teplice, a devětadvacetiletý Chalupa pykají za přijetí slibu úplatku.

Do sázkařské aféry se zapletli i fotbalisté na Slovensku, kde padaly mnohem vyšší tresty v rozmezí 14 až 25 let. "Proč jsou ty naše tresty o tolik nižší než na Slovensku? Protože disciplinární řád, který platil od roku 2013 do roku 2015, nám neumožňuje dát vyšší trest než pět let zákazu činnost a 50 tisíc pokuty. Pan Brožík dostal nejvyšší možný trest, protože byl organizátor. To považujeme za vážnější. Zároveň jsme podali návrh na jeho vyloučení z FAČR," uvedl Baček.

U všech tří potrestaných šlo o ovlivnění počtu branek v nižších soutěžích. Jednalo se o zápasy juniorské ligy a v jednom případě o duel ČFL mezi Spartou B a Roudnicí nad Labem.

Na zasedání 5. května jsou předvoláni další dva aktéři kauzy Jan Hanzal a Michal Macháček. Už dříve byli v souvislosti s aférou z roku 2013 potrestáni dva hráči. Pětiletý zákaz činnosti a pokutu 50 tisíc korun dostali od disciplinárky Daniel Kaplan a David Placák.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články