Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

PODÍVEJTE SE: "Horké fotbalové léto." Jak Berbr lhal a od disciplinárky dostal zákaz činnosti

Praha - Libor Kovařík před dvěma týdny nečekaně pověsil píšťalku na hřebík. K rozhodnutí ho vedl zejména údajný vliv místopředsedy Fotbalové asociace ČR Romana Berbra na komisi rozhodčích, kterou oficiálně vede jeho manželka Dagmar Damková. Berbr veškerá obvinění odmítl a zdůraznil, že pokud by měl na komisi vliv, Kovařík po mnoha chybách už profesionální soutěže nepíská. Sám Berbr moc dobře ví, o čem mluví. Jako rozhodčí dostal v roce 1995 od disciplinární komise půlroční distanc za lživé obvinění, které vznesl proti tehdejšímu sportovnímu řediteli Slavie Františku Ciprovi. Součástí článku jsou unikátní archivní videa České televize.

Roman Berbr se kaje před disciplinárkou v roce 1995
zdroj: ČT sport

"Kdybych měl na komisi a její rozhodování jakýkoliv vliv, tak rozhodčí Kovařík po mnoha chybách, které za poslední dva roky udělal a poškodil tím některé kluby, již profesionální soutěže nepíská. Kovařík udělal v minulé sezoně největší chybu ze všech rozhodčích, a proto je mým právem mu ji za vedení asociace vytknout," uvedl Berbr v aktuálním prohlášení.

Zpět do roku 1995. Disciplinární komise, tehdy ještě Českomoravského fotbalového svazu, potrestala Berbra za to, že si vymyslel Ciprovo korupční jednání v souvislosti s prvoligovým utkáním Sparta – České Budějovice. Cipro měl za plzeňským rozhodčím přijít do práce a pokusit se se ho ovlivnit ve prospěch Budějovic.

Berbr přitom utkání Sparta – České Budějovice ovlivnil několika zásadními rozhodnutími spíš ve prospěch pražského klubu. Po faulu na Horňáka kopala Sparta penaltu a bylo to 1:0. Horňák byl faulován v prvních 45. minutách i podruhé, Marek šel za to předčasně do sprch. Frýdek zvyšoval na 2:0 hned po přestávce a třetí trefu přidal Lokvenc. Budějovičtí si stěžovali na ofsajd, ale Berbr nepřipustil anarchii a z trávníku poslal Váchu. Jihočeši tak rázem hráli o devíti. A Berbr nařídil do konce utkání penaltu pro Spartu ještě jednou. Diskutabilní výhru 4:0 završil brankář Kouba.

VIDEO: Sestřih utkání Sparta - České Budějovice (4:0)

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv BBV 28. 5. 1995

Berbr pomluvil Cipra, protože se mu prý chtěl pomstít. "Měl jsem s ním určitý konflikt při pohárovém zápase Blšan s Příbramí. Krátce poté, co jsem výkonným výborem ČMFS nebyl zařazen na listinu první ligy, mi volal jeden z kolegů, že to byl Cipro, kdo zařídil můj sestup z první ligy," vysvětloval disciplinárce.

Výkonný výbor ČMFS v Drnovicích totiž dospěl 26. června 1995 k rozhodnutí, zařadit na listinu rozhodčích pro druhou ligu na ročník 1995/96 mimo jiné právě Berbra. Proč? "Bez komentáře," uvedl tehdy generální sekretář svazu Petr Fousek. "Neříkejte mi, že se rozhodovalo jen tak, podle nálady, bez konkrétního důvodu," nenechal se odbýt reportér Jaromír Bosák. "K tomu nemůžu víc říct. Výkonný výbor rozhodl tak, jak rozhodl," dodal Fousek, který letos organizoval mistrovství Evropy hráčů do 21 let.

"Toto nemá s fotbalem nic společnýho. Myslím, že důvodem bylo utkání Sparta – České Budějovice. Myslím, že to byla iniciativa Budějovic a Slavie. Se snahou funkcionářů o úplatky jsem se setkal v utkání Sparta - České Budějovice, kdy mě ovlivňovala Slavie. Částku vám neřeknu, ale byli za mnou v zaměstnání a šlo o ředitele Cipra," sdělil natvrdo Berbr. Moderátor Branek, bodů, vteřin to okomentoval lakonicky: "Atmosféra v našem fotbalu houstne." Psalo se horké fotbalové léto 1995.

VIDEO: Berbr jde na druholigovou listinu rozhodčích, rozhodl VV ČMFS

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv BBV 26. 6. 1995

Už 29. června téhož roku zaslal Berbr disciplinární komisi fax, ve kterém oznamuje, že dal policii podnět k šetření proti neznámému pachateli za výhružné telefonáty, týkající se likvidace jeho i jeho rodiny. Zároveň dodal, že se unáhlil, omluvil se za nařčení trenéru Slavie Ciprovi, odmítl nařčení ze strany Petra Packerta a s rodinou dočasně opustil republiku, neboť "má strach".

Bývalý trenér Bohemians Praha Packert totiž uvedl, že při baráži o postup do první ligy s Jabloncem v roce 1993 si Berbr řekl o úplatek. "Po našem hráči Pavlíkovi před koncem poločasu vzkázal mně a manažeru Lacinovi, že když mu o přestávce nedáme 150 000 korun, tak nás zařízne. Nedostal ani korunu – tak si vymyslel faul, z něhož domácí vyrovnali na konečných 1:1," řekl Packert.

VIDEO: Ciprovi se za nařčení omlouvám, uvedl Berbr

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv BBV 29. 6. 1995

Jenže Pavlík následně u disciplinárky zřejmě vše zapomněl. "Byla tam nervózní atmosféra, zajímal mě tam prostě fotbal, tyhle věci okolo mě nezajímaly," řekl hráč. "Pavlík byl hodně rozrušený, mluvil dost nesouvisle, ale vyslovil se v tom smyslu, že rozhodčí by měl požadovat honorář," doplnil jeho slova manažer klokanů Dalibor Lacina. Disciplinární komise nakonec předala krajskému státnímu zastupitelství v Ústí nad Labem žádost o přezkoumání, zda nedošlo k trestnému činu. Čímž kauza skončila.

Téhož dne - 27. července - Berbr na zasedání disciplinárky potvrdil, že si vše kolem Cipra vymyslel. "Rozhodl jsem se napsat tento dopis, veřejně se omluvit doktoru Ciprovi a celou záležitost stáhnout zpět," uvedl Berbr. Tehdy ještě mohly být na jednáních disciplinární komise přítomni novináři i kamery... "Disciplinární komise trestá rozhodčího Romana Berbra zákazem výkonu funkce rozhodčího ve fotbale na šest měsíců nepodmíněně," vynesl rozhodnutí tehdejší předseda komise Alexander Károlyi.

VIDEO: Disciplinární komise potrestala Berbra šestiměsíčním zákazem

Je nám líto, video expirovalo.
Archiv BBV 27. 7. 1995
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy