Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Čech míří do Arsenalu, přestup ale ještě není potvrzen

Londýn - Petr Čech po jedenácti letech končí v Chelsea a přestupuje do týmu jeho městského rivala, Arsenalu. Tvrdí to jeden z nejprodávanějších britských bulvárních deníků Daily Mail. Podle něj Arsenal za třiatřicetiletého českého reprezentačního brankáře zaplatí 11 milionů liber (417 milionů korun). Ani jeden z klubů zatím zprávu nepotvrdil a Čechův agent i Arsenal zatím popřeli, že by přestup byl hotový. Další renomovaná britská média však informují o tom, že k příchodu Petra Čecha na Emirates Stadium je velmi blízko, oznámen by však prý měl být nejdříve ke konci týdne.

Petr Čech
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Čechův přestup zatím Arsenal podle informací Guardianu v tuto chvíli odmítl potvrdit, stejně jako hráčův agent Viktor Kolář. "Transfer Petra Čecha není uzavřen. Až tomu tak bude, veřejnost budeme informovat," uvedl zástupce agentury Sport Invest. Šéfreportér deníku The Times Olivera Kaye ovšem tvrdí, že k přestupu je velmi blízko. Podle reportéra BBC Davida Ornsteina jsou Arsenal i Chelsea doposud ve fázi pokročilého vyjednávání, žádná formální domluva ovšem ještě neexistuje.

Třiatřicetiletý brankář české reprezentace by v Arsenalu měl mít pozici jedničky a do klubu by měl přivést i svého francouzského trenéra Christopha Lollichona, který s hráčem působil již v Rennes. Pokud se přestup Čecha na Emirates Stadium uskuteční, je velmi pravděpodobné, že jeden z dvojice brankářů Wojciech Szczesny a David Ospina opustí Arsenal. Turecká média již minulý týden informovala, že na spadnutí je přestup kolumbijského gólmana Ospiny do Fenerbahce.

Čech za svých 11 let v Chelsea pomohl klubu čtyřikrát vyhrát anglickou ligu i pohár, v roce 2012 s ní triumfoval v Lize mistrů a rok nato v Evropské lize. Na svém kontě český brankář má 162 zápasů s čistým kontem v Premier League. A právě motivace překonat rekord v počtu vychytaných nul, který se 170 zápasy drží David James, je pro hráče podle Telegraphu jedním z faktorů, kvůli němuž chce hráč zůstat v Anglii. Pro Arsenal pak hovoří mimo jiné úmysl zůstat v Londýně kvůli rodině.

Před minulou sezonou však Čech ztratil pozici prvního brankáře, kterou převzal Belgičan Thibaut Courtois. Rodák z Plzně v minulé sezoně zasáhl jen do sedmi ligových a celkově 16 soutěžních zápasů. Za Čecha již Chelsea podle informací deníku The Telegraph hledá náhradu a hodlá na Stamford Bridge přivést jedničku Stoke Asmira Begoviče.

Čech by se tak ve svých 33 letech a s pouhým rokem, který mu zbývá do vypršení smlouvy, stal šestým nejdražším gólmanem světa. Statistice nejdražších gólmanů suverénně vévodí Ital Gianluigi Buffon, za něhož v roce 2001, kdy mu bylo 23 let, zaplatil Juventus rekordních v přepočtu 33 milionů liber Parmě.

Pokud Čech přestoupí, hned na začátku sezony by se mohl představit v utkání proti Chelsea. Oba kluby se 2. srpna utkají ve Wembley o anglický superpohár Community Shield.

Z případného přestupu svého dlouholetého spoluhráče není příliš nadšený dlouholetý kapitán Chelsea John Terry. Podle něj může odchod českého brankáře znamenat "12 až 15 bodů navíc", které Čech Arsenalu může vychytat. "Mluví se o tom, že Arsenal podepíše Petra Čecha a pokud ho dostanou, určitě je posílí. Zachrání jim dvanáct až patnáct bodů za sezonu," říká kapitán Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Přestup Čecha do Arsenalu je na spadnutí

Třiatřicetiletý Čech, jenž měl v Chelsea smlouvu ještě na jeden rok, by tak byl dalším hráčem, který v posledních letech přestoupil mezi oběma kluby. Za kontroverzních podmínek odešel před devíti lety z Arsenalu do Chelsea Ashley Cole a opačným směrem mířil William Gallas. O rok později Stamford Bridge za Emirates Stadium vyměnil Lassana Diarra, v Arsenalu před čtyřmi lety hostoval i tehdejší hráč Chelsea Yossi Benayoun.

V šedesátých letech působil v dresu Blues jako hráč také George Graham, aby v roce 1966 také odešel na sever Londýna a na přelomu 80. a 90. let dovedl Gunners ke dvěma mistrovským titulům a prvnímu evropskému poháru v historii klubu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články