Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Houllier: Český fotbal ztratil lesk. Musí lépe pracovat s mládeží

Praha - Český fotbal přes skvělý start do kvalifikační skupiny proti Nizozemsku rozhodně není v ideální kondici. Myslí si to také Gérard Houllier, který za svého trenérského působení v Liverpoolu vedl hned tři české hráče - Patrika Bergera, Vladimíra Šmicera a Milana Baroše. Podle francouzského kouče se český fotbal může vrátit na vrchol, pokud bude pečlivě pracovat s mládeží.

Gérard Houllier
zdroj: AP autor: ANDREW MEDICHINI

"Český fotbal není na takové úrovni jako před deseti patnácti lety, kdy nebylo příjemné sem jezdit," prohlásil Houllier na semináři v Praze, pořádaném k 20. výročí založení Unie českých fotbalových trenérů. "Vím, o čem mluvím, protože jsem tady hrál s Liverpoolem v Liberci a bylo to velmi náročné," upozornil francouzský kouč.

Houllier je nyní ředitelem fotbalové sekce ve společnosti Red Bull, a má tak pod dohledem mimo jiné i kluby v Salzburgu a New Yorku. Vede však i firemní fotbalové akademie v Ghaně a Brazílii, čímž navazuje na svou dlouholetou práci u francouzských mládežnických reprezentací, která mu přinesla značné renomé.

Bývalý trenér Liverpoolu tak má podíl i na vítězství Francie na mistrovství světa v roce 1998, které bylo do značné míry připsáno právě soustavné práci s mladými fotbalisty. "Když se začne pracovat, dobré časy se můžou vrátit," myslí si proto Houllier. "Zažilo to Portugalsko i Německo, které teď získalo titul mistrů světa. Pro změnu se musí něco udělat. Jako v Portugalsku a Německu, kde přišli s jasným plánem a všichni pak na něm pracovali," dodal.

Od českého fotbalu přitom Houllier očekává totéž. "Český fotbal potřebuje nastartovat novou generaci, protože hráči tady jsou a budou. Ale musí se s nimi od mlada pracovat, mít pro to plán," je přesvědčen Houllier. "A nebudeme si nic nalhávat, teď to tady moc nefunguje, a proto není český fotbal na takové úrovni, jakou bych od něj čekal. Když chcete lepší hráče, musíte mít lepší tréninky, pro ty ale potřebujete kvalitnější trenéry. Proto je také důležitá role trenérské unie."

Klíčový je podle něj i přístup hráčů. "Stejně jako na inženýra, lékaře nebo učitele musíte studovat, tak i pro dráhu profesionálního fotbalisty, který musí vydržet 70 zápasů za sezonu, musíte něco udělat," prohlásil Houllier. "Je to v podstatě jako studium na vysoké škole. Když chcete být profesionál, musíte tomu už v mládí obětovat šest sedm let života," dodal.

Vladimír Šmicer a Patrik Berger v dresu Liverpoolu
zdroj: AP autor: Denis Doyle

Kromě Liberce, který s Liverpoolem v tehdejším Poháru UEFA vyřadil po výhrách 1:0 a 3:2, má Houllier zkušenost také s trojicí českých hráčů. V anglickém klubu totiž vedl Patrika Bergera, Vladimíra Šmicera a Milana Baroše. "Moc dobře si na ně pamatuju. Byli to skvělí hráči i lidé," uvedl. "Berger už v klubu byl, když jsem tam přišel. Vladimíra Šmicera jsem koupil z Lens a díky svému dobrému příteli Pavlu Paskovi jsem do Liverpoolu přivedl i mladého Milana Baroše," dodal Houllier.

Bývalý trenér Liverpoolu a francouzské reprezentace se během kariéry potkal i s řadou českých trenérů. "Znám Ivana Haška a samozřejmě Jozefa Vengloše, který pro mě byl nejen kamarádem, ale i mentorem. A nesmím zapomenout ani na Dušana Uhrina, který s reprezentací postoupil do finále mistrovství Evropy v roce 1996," přidal.

Nezapomněl ani na přehmat tehdejšího předsedy fotbalového svazu Pavla Mokrého, který v roce 2008 oznámil, že mezi uchazeči o místo trenéra reprezentace je i Houllier. Nakonec se však ukázalo, že francouzský kouč do Prahy e-mail neposlal a šlo o podvrh. "Ano, někdo se za mě tehdy vydával. Dokonce i teď mám na Facebooku asi pět profilů a ani jeden není můj," uvedl Houllier s úsměvem.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články