Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Vinš: Dluhy za stadion uhradím, Žižkov bych prodal i zadarmo

Praha - Viktoria Žižkov bude i po Novém roce hrát na svém stadionu v Seifertově ulici. Na diskusi s fanoušky pořádané Městskou částí Praha 3 v hotelu Olšanka to uvedl majitel klubu Luděk Vinš. Podnikatel, jenž Viktorii vlastní od roku 1996, podle svých slov do konce roku hodlá Praze 3 uhradit dlužnou částku ve výši necelého milionu korun za nájem tří čtvrtin stadionu. Vinš zároveň uvedl, že by klub, který souží ekonomická situace, prodal i za nulovou částku, kdyby měl jistotu, že jeho nový majitel dokáže naplnit rozpočet.

Luděk Vinš
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Měsíční úhradu v hodnotě 100 000 korun přitom Vinš nezaplatil již od letošního března. Na konci června tak Praha 3 nájemní smlouvu ukončila a stanovila klubu šestiměsíční výpovědní lhůtu. Během ní může Viktoria dlužnou částku kdykoliv uhradit, v opačném případě by klub musel začátkem roku 2014 stadion opustit.

"Pro radnici je existence klubu zásadní, ale museli jsme postupovat tak, jak určuje smlouva," uvedla starostka MČ Praha 3 Vladislava Hujová (TOP 09). "My jako radnice jsme úřad a s profesionálním fotbalovým klubem musíme jednat v uvozovkách jako s jakýmkoliv jiným nájemcem. Víme však, že Viktoria Žižkov je jakousi vlajkovou lodí Prahy 3, a chceme proto nalézt řešení," doplnila Hujová v diskusi.

Majitel klubu Luděk Vinš v průběhu diskuse ubezpečil radnici i fanoušky, že dlužnou částku, která šplhá do výše jednoho milionu korun, zaplatí. "Není tajemstvím, že dlužíme městské části nájemné od dubna letošního roku. Jak jsem však již signalizoval na včerejším jednání paní starostce, Viktoria Žižkov své závazky ve výši necelého milionu korun do konce roku uhradí," prohlásil Vinš. Majitel poté uvedl, že situace se zkomplikovala výstavbou vyhřívaného trávníku, financovaného městskou částí, potřebného pro účast v Gambrinus lize. Kvůli tomu původní roční výši nájmu 100 tisíc korun klub musel splácet každý měsíc.

Žižkov se přitom nadále potýká s finančními problémy. Podle zpráv z posledních měsíců a let klub dlužil svým hráčům na výplatách. Zároveň byl nucen před letošním ročníkem výrazně snížit platovou hladinu, a prodal tak své nejlépe vydělávající hráče. Tradiční klub, který momentálně sedí na deváté příčce v tabulce druhé ligy, má ambice s omlazeným kádrem příští sezonu útočit na postup zpět do Gambrinus ligy.

Majitel se snažil podstatnou část klubu prodat na jaře tohoto roku. Připravovaný byl vstup italského investora, ten však podle slov sportovního ředitele klubu Jiřího Rývy "nebyl schopen zajistit spolufinancování klubu v horizontu několika let a navíc ani neplnil dohodnuté závazky." Vinš nyní uvedl, že by svůj klub klidně dal do rukou nového majitele zdarma, kdyby dokázal dlouhodobě jeho chod ekonomicky zajistit.

"Jestliže jste schopen uživit Viktorku Žižkov, tak ji vám dám klidně za nulu. Ale musím mít garanci toho, že bude pokračovat tak, jak jsem ji já kdysi převzal. Sežeňte někoho, kdo je schopen řádově tři čtvrtiny rozpočtu dát dohromady každý rok, a můžeme ihned jednat," řekl Vinš. "Za celou dobu svého působení u klubu jsem měl pouze dvě oficiální nabídky na prodej klubu. Jedna přišla z Belgie, nakonec však jednání byla ukončena s tím, že investoři nechtějí vstupovat do České republiky. Druhá, nejvážnější, byla z Itálie. Italové chtěli vstoupit na český trh, ale to se jim nepodařilo."

Představitelé klubu očekávají, že by v tíživé ekonomické situaci měl Viktorii během příštích let pomoci chystaný developerský projekt. Jeho realizace, jejíž výše by měla činit hodnotu 600 milionů korun, by měla začít na konci roku 2015 a má zahrnovat stavbu bytových jednotek. Ty by měly stát hned po levém boku stadionu na místě dnešního parkoviště.

Stadion Viktorie Žižkov
zdroj: Wikipedia.org

Klub samotný však dnes vlastní pouze zlomek těchto pozemků včetně stadionu prostřednictvím společnosti CTR Viktoria Center, v níž má čtvrtinový podíl. Zbytek náleží developerské firmě CTR Group. Ta by právě do výstavby domu měla poskytnout finanční injekci. CTR Viktoria Center do konce října vlastnila více než polovinu subjektu Viktoria Žižkov, a. s., čtyřiačtyřicetiprocentní část zase náležela Praze 3. Subjekt vlastní čtvrtinu objektů na stadionu a zmíněné pozemky určené pro výstavbu bytového komplexu. Podstatná část očekávaného zisku by pak měla jít na chod klubu.

Městská část se nyní rozhodla svůj podíl ve Viktorii Žižkov, a. s., prodat zbývajícím akcionářům za garantovanou cenu 93,5 milionu korun. Na oplátku se snaží sjednotit všechen majetek na stadionu do svého vlastnictví. Pozemky, které leží pod stánkem, přitom městská část v roce 1999 zapůjčila na 80 let ke sportovním účelům. Obavy, že by developerský projekt zasáhl i stadion, odmítá zastupitel za ČSSD Michal Kucián.

"Ten stadion má perspektivu už jen proto, kolik jsme do něj za město dali peněz a že tam hrají své zápasy reprezentace U19 a U21. Pro tyto účely se jedná o výborný stánek i z toho důvodu, že tyto týmy po příjezdu do Prahy nerady cestují ještě někam jinam po republice. Naopak očekávám, že místo dnešní montované (východní) tribuny vznikne pevná tribuna a nové klubové zázemí," sdělil Kucián. 

Zdroj
kauza3.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články