Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Běžkotoulky

Pelta dál šéfuje fotbalu, velkou podporu má i Berbr

Praha - Ve volbách do vedení Fotbalové asociace ČR se žádné překvapení nekonalo. Miroslav Pelta byl jakožto jediný kandidát na další čtyři roky zvolen předsedou. V české komoře získal 123 hlasů a dva hlasující se zdrželi, v moravské pak 67 hlasů a dva se taktéž zdrželi. Výraznou podporu volitelů získal i Roman Berbr, který se stal místopředsedou. V české komoře ho při veřejném hlasování podpořilo 108 ze 127 volitelů. Novým místopředsedou za Moravu bude Zdeněk Zlámal. Toho v moravské části komory podpořilo 69 delegátů a dva se zdrželi. Ani Berbr se Zlámalem neměli ve volbě konkurenty.

Miroslav Pelta, ředitel legislativy FAČR Petr Doležal a člen výkonného výboru Petr Voženílek
zdroj: čtk autor: Vít Šimánek

Post místopředsedy za ligové kluby obhájil Dušan Svoboda, který tuto funkci vykonává už od roku 2009. Člen vedení pražské Sparty svého konkurenta Jaromíra Šeterleho porazil ziskem 23 hlasů oproti devíti. Považuje to za silný mandát, který by mu měl pomoci k prosazení systémových změn, především pak k osamostatnění profesionálního fotbalu. "Můj program je jasný. Chci profesionální fotbal dostat do organizace podobné, v jaké je ve vyspělých zemích. Určitě to nebude jednoduché, protože je třeba přesvědčit zástupce výkonnostního fotbalu o tom, že to není nic, co by jim mělo uškodit. Určitě to není tak, že by si profesionální fotbal chtěl uzurpovat moc, vliv, prostředky a peníze na jejich úkor," prohlásil Svoboda.

Do výkonného výboru se dostala také předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Berbrova životní partnerka a bývalá ligová sudí obdržela v české části komory od volitelů 53 hlasů, čtyři se zdrželi. Damková nakonec také zbyla jako jediná kandidátka, protože před volbou odstoupili z boje Berbr a Michal Blaschke.

Ředitel teplického klubu František Hrdlička s plzeňským šéfem Tomášem Paclíkem obhájili své pozice ve výkonném výboru jako členové za ligové kluby. Ve zvolené trojici je doplnil Josef Lébr z olomoucké Sigmy. Neuspěl například příbramský majitel Jaroslav Starka, který dostal pouze osm z 32 možných hlasů. Členy výkonného výboru za české kraje a okresy se stali Rostislav Votík s Josefem Tancošem, v moravské komoře pak Miroslav Vrzáček, který už ve vedení před časem působil, s Vlastimilem Hrubčíkem.

Proti Berbrovi Pelta nevystoupil, ale vyzval ho k zamyšlení

Peltovu radost z udržení pozice nezmenšila ani skutečnost, že neměl žádného soupeře. "Chci poděkovat za podporu, je to pro mě závazek. Slibuju, že v příštích letech budu tvrdě makat ve prospěch českého fotbalu," uvedl těsně po svém znovuzvolení.

Je nám líto, video expirovalo.
Předsedou FAČR byl opět zvolen Pelta

Pelta odmítl na vystoupit proti Berbrovi, kterého veřejnost vnímá jako kmotra českého fotbalu. Bývalého rozhodčího však vyzval, aby si sáhl do svědomí, umírnil své výroky, které podle něj pošpiňují důvěryhodnost fotbalu, a svou prací dokázal, že miluje fotbal. "Veřejně říkám, že s Romanem Berbrem máme velmi dobré vztahy. Média a veřejnost mě tlačí k tomu, abych proti němu vystoupil, jestli chci zachránit svou pověst. Já tak v žádném případě neučiním," řekl Pelta v projevu na valné hromadě.

Připouští, že Berbr český fotbal poškodil. Například svým vzkazem nespokojeným klubům, že jestli se jim něco nelíbí, tak ať se odstěhují a hrají jinde. "Svými výroky způsobil českému fotbalu velkou škodu. Proto ho vyzývám, aby si v případě zvolení sáhl do svědomí a svou prací dokázal, že fotbal miluje. Aby se zamyslel nad svými činy a uvědomil si, že je potřeba, aby ubral na plynu. Je potřeba, abychom se všichni začali chovat tak, abychom získali zpět důvěru veřejnosti," dodal Pelta.

Nespokojenost veřejnosti dokazuje například výzva deníku Sport "Dejme kmotrům červenou", ve které se proti Berbrovi a jeho spojení s Peltou postavilo 16,5 tisíce signatářů včetně sportovních osobností. "Ztratili jsme důvěru veřejnosti. I podobné výzvy musíme brát vážně a zamyslet se nad tím," řekl Pelta. "Atmosféra je tak nepřátelská a zlá, že je těžké získávat důvěru zpět, ale nesmíme rezignovat a naopak musíme bojovat," dodal.

Projekt členství se povedl

Domnívá se, že za jeho dvouleté panování FAČR odvedla hodně práce. "Získali jsme silné postavení v Českém olympijském výboru a České unii sportu, podařilo se prosadit v parlamentu získání peněz ze sázek. Projekt členství nám závidí nejen ostatní sporty, ale oceňuje o i UEFA a FIFA. Máme silnou ligu a chci poděkovat Plzni a Spartě za výkony v Evropské lize," vyjmenoval Pelta.

Členové výkonného výboru FAČR Pavel Blaha (vlevo) a Roman Berbr (druhý zleva) přicházejí na 15. volební valnou hromadu
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

Nejvíce si považuje navýšení příjmů. "Rozhodně v tomto směru strach o budoucnost nemám. A to i přesto, že odešel hlavní sponzor Česká spořitelna. Nyní jsme v závěrečné fázi jednání s novým partnerem," řekl.

FAČR loni navýšila příjmy o 125 milionů

Fotbalové asociaci ČR se loni povedlo navýšit příjmy na celkových 444 milionů korun. Je to o 125 milionů korun více než v roce 2011. Hlavním důvodem je, že ze státních zdrojů získala o 107 milionů více než v předchozím roce. Dalších téměř 14 milionů přineslo zavedení poplatků za členství ve FAČR. Hlavní profit z navýšení příjmů mají podle zprávy jednotlivé kluby, mezi které se rozdělilo o 114 milionů korun více než v roce 2011. FAČR vykázala k 31. prosinci loňského roku finanční rezervu 186,3 milionu korun.

Bankrotující kluby a kauza Bohemek ho tíží

Přesto se některé kluby potýkají s finančními problémy. "Nejvíce nás tíží to, že bankrotují kluby. Udělám vše pro to, abychom fotbal posílili na klubové úrovni. K tomu by mělo pomoci, že se povedlo získat stejné finanční prostředky jako dosud, což v dnešní tíživé situaci není jednoduché," uvedl.

Také ho mrzí, že se mu nepovedlo vyřešit kauzu kolem tří klubů s názvem Bohemians, jak při svém zvolení sliboval. "Probíhala jednání, vždy jsem měl pocit, že už se nějaký výsledek blíží, ale hlavním problémem je, že nelze najít shodu v otázce, komu patří peníze za přestup Jana Morávka, které drží Schalke. Mám strach, aby ta válka neskončila tak, že nám zůstanou jen soudy. Chci ve snaze to vyřešit nadále pokračovat," dodal.

Výkonný výbor FAČR pro volební období 2013 - 2017

Předseda: Miroslav Pelta

Místopředseda za Čechy: Roman Berbr

Místopředseda za Moravu: Zdeněk Zlámal

Místopředseda za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda

Předseda řídící komise za Čechy: Dagmar Damková

Předseda řídící komise za Moravu: Pavel Blaha

Člen za Čechy: Josef Tancoš, Rostislav Votík

Člen za Moravu (2 volená místa): Vlastimil Hrubčík, Miroslav Vrzáček

Člen za ligu (3 volená místa): František Hrdlička, Josef Lébr, Tomáš Paclík

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články