Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Pelta o Berbrově spolupráci s StB: Vadí mi to, ale potřebuju jeho hlasy

Praha – Předsedovi Fotbalové asociace ČR (FAČR) Miroslavu Peltovi vadí, že Roman Berbr spolupracoval se Státní bezpečnosti. Řekl to rozhovoru pro Radiožurnál. Zároveň ale podotkl, že Berbrovy hlasy potřebuje ke zvolení na valné hromadě 8. června. Pelta je jediným kandidátem na nového šéfa FAČR, Berbr kandiduje na místopředsedu asociace.

Berbr s Peltou
zdroj: ISIFA

"Informaci o Berbrovi jsem získal včera, osobně jsem o tom s ním mluvil. Řekl mi, že před 35 lety pracoval sedm roků u vojenské rozvědky a že pak normálně přešel do Sboru národní bezpečnosti. Co na to mám říct? Je to jednoduché. Je to jeho svědomí, je to otázka voličů valné hromady, jestli jim tento moment vadí, nebo ne," řekl Pelta.

Situace kolem kontroverzní postavy českého fotbalu současnému šéfovi FAČR vadí. Podle svých slov s tím ale nemůže nic dělat. Odvolává se na demokratické volby valné hromady. "Na fotbalovém hnutí má podporu české komory, která dosahuje sta procent a v té chvíli potřebuju jeho hlasy na zvolení," uvedl prý 'zjednodušeně' Pelta.

"Nejsou to hlasy od něj, ale od voličů, kteří zastupují českou komoru. On má hlas jeden. Jeho záběr v české komoře a jeho vliv je ale natolik silný, až je to nebezpečné. Česká komora je Berbr, moravská komora je demokratická, svobodná," hájil se s tím, že kdyby Berbr chtěl, česká komora nezajistí Peltovi většinu.

Končící předsedkyně Odvolací a revizní komise Markéta Haindlová, která dlouhodobě vystupuje proti poměrům v českém fotbale, chtěla proti majiteli Jablonce na valné hromadě kandidovat, ale nakonec nesehnala dostatečnou podporu, si myslí, že Mezinárodní fotbalová federace FIFA má etický kodex, který zakazuje působení lidí s negativním lustračním osvědčení. Podle právníka FAČR Petra Doležala ale Berbr, současný předseda plzeňského krajského svazu a člen výkonného výboru za Čechy, nepotřebuje pro své zvolení místopředsedou asociace negativní lustraci.

Markéta Haindlová
zdroj: ČT 24

Pelta řekl, že v rámci FAČR probíhá na téma Berbr a jeho působení u StB velká diskuze. "Dnes to bylo téma dne. Ale nechci rozjíždět nějakou akci," uvedl Pelta, jenž neuvažuje o složení své kandidatury. "Jestli byl Berbr v nějakých složkách, já za to nemůžu, mám čisté svědomí. Nikoho jsem nezastrašoval, to není můj povahový rys," dodal.

Zdroj
ČT sport, Radiožurnál

Hlavní zprávy

Nejčtenější články