Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Pelta je jediným kandidátem na šéfa fotbalu, Berbr chce být místopředsedou

Praha - Jediným kandidátem na post předsedy Fotbalové asociace České republiky před volební valnou hromadou je Miroslav Pelta, který funkci vykonává už od listopadu 2011. Nikdo jiný se do souboje o vrcholný post nepřihlásil a Pelta má usnadněnou cestu k obhajobě předsednické funkce. Místopředsedou za Čechy chce být Roman Berbr. Bývalý rozhodčí, který má mezi delegáty z řad dalších sudí údajně velkou podporu, se uchází i o post v řídicí komisi pro Čechy. Valná hromada se uskuteční 8. června v Praze.

Sport
zdroj: ČT4

Seznam všech kandidátů do výkonného výboru (VV) dnes zveřejnila FAČR. Kandidaturu podala také současná předsedkyně komise rozhodčích Dagmar Damková. Ta se bude ucházet o místo ve VV za řídicí komisi pro Čechy. Peltovo zvolení by tak mělo být pouhou formalitou. Když získá v prvním kole voleb, v nichž se bude hlasovat aklamací, nadpoloviční většinu hlasů v české a moravské komoře, stane se staronovým šéfem asociace.

"Když jsem jediným kandidátem, tak si neumím představit, že bych tu podporu, z níž mám velmi dobrý pocit, nezískal. Ale neměl bych problém ani s tím, kdyby se objevil jiný kandidát. Uměl bych s tím žít," řekl Pelta po jednání VV, který se v současném složení sešel naposledy.

Je nám líto, video expirovalo.
Předseda Pelta nebude mít při volbách protikandidáta

Haindlová vs. Pelta

Podání kandidatury do poslední chvíle zvažovala také Markéta Haindlová. Současná předsedkyně odvolací a revizní komise ale nakonec od svého záměru ustoupila, protože nezískala dostatečnou podporu z fotbalového hnutí. A Haindlová Peltu vzápětí nepřímo obvinila z toho, že společně s Romanem Berbrem, který nyní kandiduje na místopředsedu za Čechy, zastrašil některé kluby. Ty prý měly podpořit Haindlovou. Pelta takovou konstrukci odmítl.

V týmu Roudného při duelu divize A v Rokycanech viděli červenou kartu tři fotbalisté, další tři se zranili a zápas byl kvůli malému počtu hráčů předčasně ukončen. "Sledujte budoucí osudy těch klubů," řekla Haindlová.

Pelta k výrokům předsedkyně ORK Markéty Haindlové:

"Snad to byla shoda okolností, výjimečný exces. Nic jiného si ani představit neumím, protože jinak by to bylo vážné a byli bychom v nenormálním prostředí. Neznám konkrétní okolnosti těch utkání, ale nechám to zmapovat. Ale není přece možné, že když někdo někomu vyjádří podporu, pyká za to pak v utkání. Nevím, jak kdo uvažuje. Ale opravdu nemám zájem kohokoli poškodit. Naprosto vylučuju, že bych někoho zastrašoval. V tom mám úplně čisté svědomí."

Haindlová se nakonec nebude ucházet ani o místo v odvolací a revizní komisi, kde působila od roku 2009 a s Peltou se dostala do několika sporů. "Markéta je mladá a ambiciózní, před čtyřmi lety měla masivní podporu, ale asi špatně pracovala, když teď nezískala ani tu základní podporu. To ukazuje na její postavení. Její výroky beru spíš jako takovou truc akci. Vadí mi, když někdo prohraje a začne dělat taková laciná gesta," prohlásil Pelta.

Kandidaturu do VV podala také Damková. Ta se bude ucházet o místo ve VV za řídicí komisi pro Čechy. Damková má podporu také na kandidaturu jako členka do VV za české okresní a krajské svazy. Podle současných stanov je však na valné hromadě možné kandidovat jen na jednu funkci, takže Damková tak před jejím zahájením musí rozhodnout, o jaký post se bude ucházet.

Stejně jako Berbr, současný člen VV za české okresní a krajské svazy. Berbr nyní kandiduje na stejnou funkci, navíc také do řídicí komise za Čechy a na místopředsedu za Čechy, kde chce svoje postavení obhájit Jindřich Rajchl.

Vrátit se chce Starka

O post místopředsedy za kluby první a druhé ligy se podle očekávání utkají stávající funkcionář Dušan Svoboda s Jaromírem Šeterlem, Zdeněk Zlámal je zase jediným kandidátem na místopředsedu za Moravu.

VV naopak jistě opustí Karel Poborský s Pavlem Nezvalem, kteří už nekandidují. O návrat se naopak pokusí šéf 1. FK Příbram Jaroslav Starka. Ten by se rád dostal do VV jako člen za kluby z první a druhé ligy. Stejný záměr ale mají také plzeňský šéf Tomáš Paclík, který své postavení bude obhajovat společně s teplickým ředitelem Františkem Hrdličkou.

Seznam kandidátů do výkonného výboru před valnou hromadou:

Předseda: Miroslav Pelta

Místopředseda za kluby první a druhé ligy: Dušan Svoboda, Jaromír Šeterle

Místopředseda Čechy: Roman Berbr, Jindřich Rajchl

Místopředseda Morava: Zdeněk Zlámal

Předseda řídicí komise pro Čechy: Dagmar Damková, Michal Blaschke, Roman Berbr

Předseda řídicí komise pro Moravu: Ladislav Dofek, Pavel Blaha

Členové za Čechy (2 volná místa): Michal Blaschke, Michal Fischer, Josef Tancoš, Petr Voženílek, Dagmar Damková, Rostislav Votík, Roman Berbr, Miroslav Liba

Člen za Moravu (2 volná místa): Vlastimil Hrubčík, Petr Kotásek, Martin Bednář, Stanislav Kaláb, Petr Kašný, Miroslav Vrzáček

Členové za ligu (3 volná místa): Jiří Rýva, Petr Šafarčík, František Hrdlička, Jan Wolf, Tomáš Paclík, Josef Lébr, Radomil Procházka, Jaroslav Starka

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články