Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

ČT: Haindlová proti Peltovi nepůjde. Pro kandidaturu bylo málo klubů

Praha - Markéta Haindlová nepodala kandidaturu na post šéfky Fotbalové asociace České republiky. Řekla to v rozhovoru pro Českou televizi. Předsedkyně Odvolací a revizní komise měla být jedinou protikandidátkou současnému vedení v čele s Miroslavem Peltou. Volba proběhne 8. června na valné hromadě.

Fotbal
zdroj: Isifa

Kritička současného vedení českého fotbalu měla údajně ještě v sobotu dostatečnou podporu, aby mohla kandidaturu podat. Oficiální vyjádření však nechala až na pondělí. "Moje cesta bohužel oslovila pouze devět statečných klubů. Pro všechny ostatní je inspirativní spojení Romana Berbra a Miroslava Pelty," uvedla Haindlová a na adresu obou pánů i v prohlášení na svém facebookovém profilu doplnila: "Markéta Haindlová, Mirku a Romane, fotbal neopustí. Bude se dál snažit svou cestou vyvést český fotbal z tunelu, kam jste jej zavezli a kde má být v tichosti rozebrán. V poločase jsem dostala naloženo, ale stále zbývá pár možností, jak konečný výsledek obrátit."

Aby mohla Haindlová vyzvat Peltu na volební souboj, musely by návrh na její kandidaturu podat buď tři krajské svazy, nebo sedm okresních svazů či deset klubů od první ligy po divize. "Věřím, že nejenom fotbalová veřejnost bude sledovat osud devíti statečných. Považovala jsem za svoji povinnost na základě toho, že po čtyřech letech jsem již poznala fotbalové prostředí natolik, abych kandidaturu podala," dodala.

Markéta Haindlová pro ČT: "Pouštěla jsem se do boje s ohledem na to, že jsem věřila, že se najde více lidí, kteří budou chtít systém změnit. Ale bohužel jsem narazila na to, že těch, kterým systém nevyhovuje, je málo na to, aby se něco změnilo."

Jak ale upozornil redaktor ČT Filip Horký, kandidatury měly být až do úterka, kdy zasedne výkonný výbor, který bude rozhodovat o tom, kdo bude na předsedu FAČR kandidovat, zabaleny. "Podávají se na sekretariát a nikdo do nich neměl mít přístup. Klubů bylo devět a některé z nich už v sobotu byly výrazně perzekvovány, a to jenom za to, že podpořily protikandidáta současnému fotbalovému vedení."

Podle Horkého se tak stalo např. v utkání divize A mezi Rokycany a Roudným. "Přijeli tam rozhodčí z Německa, byli na místě připraveni a 40 minut před zápasem je vystřídali čeští rozhodčí. Ten zápas pak dopadl způsobem, že tým, který Haindlovou chtěl podpořit, dostal tři červené karty a nakonec nebyl dohrán."

"Myslím, že pro ostatní je inspirativní spojení, které již funguje a bude zřejmě fungovat i nadále. Vidím v tom, že funguje určitý systém, který svým způsobem, tím jak funguje, i té fotbalové veřejnosti vyhovuje," řekl Haindlová.

Červnová valná hromada, nejvyšší orgán FAČR, určí složení třináctičlenného výkonného výboru. Ten současný v čele s Miroslavem Peltou, který je zatím jediným potvrzeným kandidátem, pracoval od listopadu pouze v dvanáctičlenném provizoriu poté, co byl moravský místopředseda Dalibor Kučera odsouzen za korupci.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Markétou Haindlovou a Filipem Horkým o aktuální situaci v českém fotbale
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články