Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

ČT: Volby šéfa fotbalu se blíží. ORK nesmí na krajské valné hromady

Praha – Fotbalovou asociací ČR (FAČR) zmítá další nestandardní rozhodnutí. Zástupci Odvolací a revizní komise (ORK), tedy nejvyššího kontrolního orgánu FAČR, nově nebudou vpouštěni na zasedání valné hromady Zlínského, Olomouckého a Jihočeského kraje. Až dosud se přitom vždy podobných jednání mohli účastnit. Tento krok může být před červnovou volbou šéfa asociace dalším důkazem zákulisních bojů o vládu nad tuzemským fotbalem.

"Je to něco, jako by se černí pasažéři domluvili s ostatními cestujícími v tramvaji, že do vozu nevpustí revizora," komentuje zásah do pravomocí komise redaktor ČT sport Filip Horký. "Postup kontroly od zdola nahoru tu nadále funguje, pozice kontrolního orgánu směrem dolů je ale nyní výrazně ztížená," dodal.

"Účast členů ORK není automatická, musí tam být vždy vpuštěni," vysvětlil Horký. Členové ORK včetně její předsedkyně Markéty Haindlové se ale dosud valných krajských hromad mohli vždy účastnit. V případě nesrovnalostí tak měli možnost vyslechnout si obhajobu zainteresovaných osob.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s redaktorem Filipem Horkým o rozhodnutí činovníků FAČR

To je nyní pasé. Za změnou zavedené praxe by před červnovou valnou hromadou, na níž se bude volit předseda FAČR a její vedení, mohla být snaha některých svazových činovníků, aby zástupce ORK vyšachovali ze hry. Ve fotbale jde totiž o hodně. Kromě 280 tisíc zaregistrovaných členů se v něm točí obrovské peníze - třeba výdělek za mistrovství Evropy 2012 činil 300 milionů. "Na svazu se teď bude stavět nové sídlo za desítky milionů korun, což bude mít na starost nové vedení FAČR," upozornil Horký.

Jiří Golda
zdroj: ČTK autor: Doležal Michal

Haindlová, kterou stejně jako šéfa FAČR volí valná hromada jednou za čtyři roky, je velkou kritičkou současných poměrů v českém fotbale. V minulosti uvažovala o rezignaci poté, co z postu předsedy disciplinární komise odstoupil Jiří Golda v souvislosti s omezením jeho pravomocí. Disciplinárce byla totiž na úkor policie zastavena možnost vyšetřovat korupci.

Podle středečních informací magazínu Hattrick by v nejbližší době měla být v souvislosti s korupční kauzou, která se točila kolem zápasu Jablonec – Plzeň z března minulého roku, sdělena policejní obvinění Martinu Svobodovi, Tomáši Adámkovi a Pavlu Býmovi.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články