Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Nejlepší kanonýr norské ligy Ondrášek sní o reprezentaci

Praha - Zdeněk Ondrášek je jedním z fotbalových útočníků, o nichž se u nás příliš nemluví. Odchovanec Českých Budějovic však hned v první sezoně v norském Tromsø válel - stal se nejlepším střelcem tamní soutěže.

Zdeněk Ondrášek v dresu Tromso
zdroj: EPA autor: RUNE STOLTZ BERTINUSSEN

Ondrášek zažil nejlepší rok v kariéře - průbojný útočník se skvělým zakončením a výběrem místa v šestnáctce nastřílel v sezoně 2012 14 gólů v 29 zápasech. Radost mu trochu kazí jen nečekaná víkendová porážka ve finále poháru s druholigovým Höddem. Norsko mu ale učarovalo a už se těší na příští sezonu, v níž zkusí letošní střelecký úspěch zopakovat. "Co se týče gólů a umístění v tabulce, hodnotil bych tuhle sezonu jako fakt nejlepší v kariéře. Samozřejmě když to hodnotíme po tom finále poháru, tak jsme zklamaní," uvádí Ondrášek.

Jeho celek měl v souboji s Höddem celý zápas převahu a dostatek šancí, nakonec ale padl v penaltovém rozstřelu. "Byl to typický pohárový zápas mezi prvoligovým a druholigovým týmem, když nedáte brzo gól. Oni měli dvě šance, my asi 20 střel, ale většinou zblokovaných. V závěru se nám ještě povedlo vyrovnat, ale penalty, to už je loterie," říká Ondrášek.

Neskrývá, jak ho mrzí, že s Tromsö těsně nedosáhl na start v příštím ročníku evropských pohárů. Vedle Norského poháru marně usiloval jeho tým o Evropskou ligu i v domácí soutěži, v níž obsadil čtvrté, první nepostupové místo. "Musím přiznat, že když jsem letěl domů, mnohokrát mi proběhla hlavou myšlenka, že bych tu trofej pro nejlepšího střelce vyměnil za postup do evropských pohárů," uvádí třiadvacetiletý útočník.

V první sezoně v zahraničí nastřílel za Tromsö čtrnáct ligových branek a podělil se o vítězství v tabulce kanonýrů s Maďarem Péterem Kovácsem. Přitom ještě kolo před koncem sezony, která se v Norsku hraje systémem jaro - podzim, vedl o dva góly. "Všichni mi před tím posledním zápasem hrozně gratulovali, ale já jsem jim říkal, že ještě aspoň jeden gól musím dát. Kovácsův tým hrál s jistým sestupujícím a bylo reálné, že ty dvě branky může vstřelit," podotýká. "Já měl v tom posledním zápase v 91. minutě velkou šanci. Kdybych hlavičkoval o dva centimetry výš nebo níž, byl by to gól. Je to škoda, ale nemůžu chtít vyhrát všechno. Víc mě mrzí ten pohár," dodává Ondrášek.

Když v březnu s poraněným prstem přicházel do Tromsö z Českých Budějovic, nikdy by ho nenapadlo, že prožije tak úspěšný rok. Nabito měl hlavně v domácích zápasech, ve kterých dal jedenáct ze čtrnácti branek. A v sebevědomí mu pomohly hlavně začátky - jak na hřišti, tak mimo něj. "Pomohlo mi, že jsem v prvním zápase po třech minutách na hřišti dal vítězný gól. Trenér mi věřil a pak jsem v podstatě hrál pořád," říká Ondrášek. "Sedí mi balony Puma, s kterými hraje i česká reprezentace. A vůbec mi nevadí, že hrajeme na 'umělce'. Není to taková ta stará jako u nás, kde jste hned spálený. Prostě se to všechno sešlo a nějak do sebe zapadlo," pochvaluje si Ondrášek.

V Norsku také poznal krajana, který mu v začátcích hodně pomohl. "V novinách po tom prvním zápase psali, že dal Čech gól. Tak si mě našel na Facebooku a nabídl mi, jestli nechci pomoct. Žil pět let v Londýně, učil mě angličtinu, protože já do té doby anglicky skoro vůbec neuměl. Se vším mi pomáhal, dokonce u mě chvíli bydlel. Byl to takový anděl z nebe," řekl bývalý reprezentant do 21 let. Životní forma mu několikrát vynesla místo v širší nominaci dospělého národního týmu, na premiérovou pozvánku od kouče Michala Bílka ale na rozdíl od dalšího Čecha v norské lize Bořka Dočkala stále čeká.

"Vím, že hodně lidí o mně v souvislosti s národním týmem mluvilo. Ale když to vezmu, v Budějovicích to nebylo ode mně nijak extra a až tohle byla taková první vydařená sezona. Musím být ještě lépe připravený na příští sezonu a pak třeba pozvánka může přijít," přemítal Ondrášek. "Samozřejmě je sen každého zahrát si za Českou republiku. Už když jsem byl s jednadvacítkou jen na lavičce, všude mě mrazilo. To, že zatím pozvánka do 'áčka' nepřišla, neznamená, že přestanu hrát fotbal. Je vidět, že se o mně asi trochu uvažuje, asi třikrát přišel papír, že jsem v širší nominaci. Tak uvidíme," dodal Ondrášek. Zpět do Norska, kde má smlouvu do roku 2015, se po dovolené vypraví na začátku ledna.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články