Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Žilina ovládla Letnou - vyhrála 2:0 a je krok od postupu do LM

Praha - Fotbalistům pražské Sparty se výrazně vzdálil postup do základní skupiny Ligy mistrů. Letenští prohráli v úvodním utkání čtvrtého předkola soutěže s Žilinou po brankách Ceesaye a Oravce v druhé půli 0:2 a příští středu potřebují v odvetě na Slovensku zvítězit nejméně o dvě branky. Navíc jim budou scházet oba stopeři Řepka i Brabec, kteří dostali druhou žlutou kartu.

Na Letné panovala skvělá atmosféra, ale prvních deset minut bylo spíše opatrných. Sparta nastoupila s pěti změnami oproti ideální sestavě a na její hře bylo znát, že se někteří hráči na trávníku hledají. Domácí byli aktivní třicet metrů od branky, ale v šestnáctce nebyli dostatečně důrazní. Ve dvanácté minutě přišla obrovská sparťanská šance, do které vyslal Žofčák skvělou uličkou Kweukeho. Ten se však rozhodl pro střelu a v možná klíčové příležitosti utkání brankáře Dúbravku nepropálil.

Ohlasy po utkání

Igor Žofčák, záložník: "Určitě je to šok pro nás, pro celou Spartu. S tím jsme vůbec nepočítali, že bychom prohráli 0:2. Pořádně jsme nevystřelili na branku, nedali jsme ani gól. Je to hrozné."

Erich Brabec, stoper: "Sparta má tak široký kádr, že se s tím musí umět vyrovnat. Ale nestalo se, soupeř vyhrál naprosto zaslouženě. Možná by se celý zápas vyvíjel jinak, pokud bychom proměnili velkou šanci v úvodu, ale na kdyby se nehraje. Po vedení (soupeře) se naše defenziva už logicky více otevírala, a to Žilině naprosto vyhovovalo."

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Gabriely Ulvrové

Hned poté mohl přijít trest na druhé straně po trestném kopu, který někdejší plzeňský záložník Jež zahrál skvěle po levé ruce Blažka, ale domácí brankář míč dokázal vytlačit na tyč a uchránil čisté konto. Další velké šance už do poločasu k vidění nebyly.

Sparta nezvládla úvod druhého poločasu

Vedoucí brance Žiliny předcházelo v 51. minutě nastřelení Brabce, který se po zásahu míčem skácel k zemi, ale hra pokračovala a následoval centr, při kterém dezorientovaný Hoheneder nepustil k míči Blažka. Gólman se sice začal vracet, ale hbitý Ceesay toho využil a z těžkého úhlu míč propálil ke vzdálenější tyči.

Domácí po inkasovaném gólu viditelně znervózněli a jejich hra postrádala klid ve středu hřiště. Kweuke sice připravoval před trestným územím spoluhráčům narážečkami prostor záložníkům, jenže koncovka byla žalostná. I proto, že hra byla až příliš stažená do středu hřiště, po krajích Sparta nebyla nebezpečná vůbec. Ocenili to i diváci a střídání Lačného doprovázel jejich nespokojený pískot.

Krátce poté sice měl nevýrazný Kucka díky teči obránce při trestném kopu možnost vyrovnat, ale míč skončil těsně mimo. A vzápětí přišel definitivní letenský kolaps. Nejprve sparťanskou vyhlášenou defenzivou prošel Ceesay, jenže místo zakončení nepřesně přihrál. V 74. minutě  přišel roh a po přesném hlavičkovém zásahu nekrytého Oravce domácí prohrávali o dva góly. Naděje rudých barev na postup do slavné soutěže se výrazně vzdálily. Domácí už nebyli schopni zareagovat, Kamerunec Kweuke se na hrotu bil až příliš osamoceně, a tak Sparta musí doufat, že se v odvetě stane fotbalový zázrak.

Dělobuch zranil dva lidi

Dva lidé byli zraněni po explozi dělobuchu v sektoru fanoušků slovenského týmu. "Byl zraněn devatenáctiletý mladík a osmadvacetiletá žena, skončili v nemocnici v péči lékařů," řekla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Mladý muž utrpěl poranění oka, žena měla poraněnou nohu. Policisté v souvislosti s výbuchem zadrželi čtyři muže. "Tři jsou podezřelí z trestného činu výtržnictví, jedna osoba bude řešena pro přestupkové jednání," upřesnila Zoulová. Další incident řešila policie na hlavním nádraží. Za výtržnosti dostal mladík pokutu. Zápas se jinak obešel bez problémů.

Sparta Praha - MŠK Žilina 0:2 (0:0)

Branky: 51. Ceesay, 73. Oravec. Rozhodčí: Atkinson - Mullarkey, Kirkup (všichni Angl.). ŽK: Brabec, Řepka, Vachoušek - Ceesay, Bello, Majtán. Diváci: 18 000

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články