Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Baník remizoval se Slavií, Olomouc se vyšvihla do čela

Ostrava – Šlágr 2. kola fotbalové Gambrinus ligy mezi Baníkem Ostrava a pražskou Slavií skončil nerozhodným výsledkem 1:1. Červenobílí šli do vedení ve 37. minutě brankou slovenského středopolaře Karola Kisela, který tak převzal v pražském celku roli týmového střelce. Ostravští dokázali vyrovnat sedm minut po půli Tomášem Frejlachem. Oba týmy tak podruhé remizovaly. Fotbalisté Olomouce deklasovali v utkání druhého ligového kola vicemistra z Jablonce 4:1 a minimálně do pondělí poskočili do čela tabulky. Premiérovým hattrickem v nové sezoně se blýskl Hubník. Hanáci rozhodli o teprve druhé výhře z posledních jedenácti vzájemných zápasů skvělým vstupem do druhé půle, během sedmnácti minut po přestávce dali všechny čtyři branky. Z první výhry v ligovém ročníku se raduje nováček z Ústí nad Labem.

V atraktivním klání Baníku proti Slavii, plném rychlého kombinačního fotbalu, dominovali spíše domácí, nedokázali však příležitosti proměnit. Citelnou ztrátou byla především absence potrestaného kapitána Martina Lukeše. Pražané hrozili spíše ze standardních situací. Po rohu domácího Frejlacha nejprve ve třinácté minutě hlavičkoval vedle z malého vápna Neves, pak sám Frejlach Vaniakovi zavařil dvěma trestnými kopy. Slávistický gólman se vyznamenal hlavně ve dvacáté minutě, kdy s vypětím sil vytlačil Frejlachovu dalekonosnou bombu na roh. I další rána ostravského záložníka Vaniaka o devět minut později pálila v dlaních, nadvakrát však balon zkrotil.

Zatímco Baník marně kombinoval na útočné polovině, hostům ke štěstí stačil jeden vydařený brejk. Po ostravské ztrátě míče ve středu hřiště přešli do bleskového protiútoku, Milan Černý efektní patou srazil míč do volného prostoru mezi stopery Kiselovi, který průnik středem pokutového území zakončil přízemní střelou k tyči. Vedení hostům vydrželo čtvrthodinu. Frejlachovi to už do třetice vyšlo, odražený balon nechytatelným volejem z velkého vápna napasoval do pravého horního rohu Vaniakovy branky.

Olomouc deklasovala Jablonecké a poskočila do čela

V letošní domácí premiéře vstoupila Sigma do zápasu aktivně a od začátku ohrožovala hostujícího brankáře Špita. O největší rozruch se starali agilní Petr se Šultesem, kteří nebezpečně hlavičkovali po centrech z pravé strany. Po půlhodině pálil Šultes z velmi nadějné pozice přesně, gólman Špit však opět stihl stejně jako u předchozích pokusů zakročit. Na opačné straně se dral ke střele Pavlík, ale olomoučtí obránci jeho pokus dokázali zblokovat.

Vstup do druhého poločasu si budou Hanáci dlouho pamatovat. Hned po rozehrávce vyzval Šultes ke skórování Hubníka a Sigma po pár sekundách od příchodu z kabin vedla. Olomouc byla při chuti a za osm minut zvýšila skóre, když Petr zužitkoval Hubníkovu přihrávku. Za další čtyři minuty vyhrál souboj před vápnem a bombou pod břevno upravil na 3:0. A za chvíli zkompletoval hattrick. Po Petrově centru se krásně položil do vzduchu a akrobaticky potřetí překonal Špita.

Jablonec musel dál odolávat domácím atakům, přesto se mu v závěru podařilo aspoň zkorigovat skóre. V poslední minutě se trefil tvrdou střelou střídající Pekhart. I tak má ale jablonecký kouč Komňacký před čtvrtečním vstupem do Evropské ligy o čem přemýšlet.

Příbram vyloupila teplická Stínadla

Fotbalisté Příbrami zvítězili v Teplicích 2:1 a ze Stínadel si vezou všechny tři body po více než devíti letech. Základ první výhře na hřišti soupeře po třinácti zápasech položili Středočeši v úvodní půli díky gólům Jurdíka s Huňou, domácí po pauze stačili jen snížit v 87. minutě zásluhou Mareše. Zatímco Teplice jsou po dvou kolech bez bodu, Příbram má už čtyři.

Teplicím dělají v nové sezoně velké problémy dlouhé pasy soupeře. Od Slovácka dostaly po rychlých akcích dva ze tří gólů a tu samou slabinu záhy ukázaly i s Příbramí. V 28. minutě nakopl míč přes domácí obránce Huňa, našel rozběhnutého Jurdíka a ten po třicetimetrovém sprintu zavěsil z levé strany pod břevno. Deset minut po prvním gólu oklamali Příbramští ofsajdovou past i podruhé a na pravém křídle byl rázem úplně sám Klesa. Jeho centr doletěl zadní tyč k Pleškovi, jehož nepovedenou střelu usměrnil do sítě Huňa. Tepličtí diváci ztratili se svými hráči trpělivost a do kabin je vyprovodili silným pískotem a nadávkami.

Po přestávce se poprvé v sezoně dostal na trávník veterán Verbíř a teplickou hru výrazně rozhýbal. Příbram se záhy dostala pod tlak. Došek v 56. minutě ale z otočky pálil jen do středu branky, o šest minut později zase střílel z vápna přesně k tyči Vachoušek a jen neméně dobrý zákrok brankáře Hrušky vytěsnil míč mimo. Ve zmatku po rohovém kopu v 87. minutě si našel míč na vápně Mareš a pěkným obloučkem poslal míč do horního růžku.

Ústí nad Labem překvapivě zvítězilo v Brně 3:1 a slaví první výhru v nejvyšší soutěži. Domácí nenavázali na poměrně povedený výkon z Jablonce, kde smolně prohráli 0:1. K prvnímu duelu na vlastním stadionu přistoupili laxně, což se jim brzy vymstilo. V sedmé minutě dostal Kraut na polovině soupeře hodně prostoru, postupoval sám směrem k šestnáctce a když ho stále nikdo neatakoval, napálil míč z dvaceti metrů přesně k levé tyči. Neplodná hra Zbrojovky vyhovovala severočeskému týmu, který zpevnil defenzivu a snažil se o rychlé protiútoky. Jeden z nich přetavil ve druhý gól. Nekrytý Doležal napřáhl dvě minuty před pauzou podobně jako Kraut z dvaceti metrů a Bureš ani v tomto případě na míč nedosáhl.

Ústí slaví první ligovou výhru

Brno po přestávce vrhlo všechny síly do útoku. V 53. minutě byl blízko snížení stoper Trousil, ale v poslední chvíli mu jeden z ústeckých obránců střelu zablokoval na roh. V 57. minutě neuspěl ani Kalabiška. Po další brněnské chybě se ještě v 61. minutě neprosadil Volek, ale při dalším obléhání domácí branky pálil Martykán, míč se zastavil o Husárovu ruku a sudí nařídil pokutový kop. Doležal poslal Bureše k opačné tyči a svým druhým gólem v zápase prakticky rozhodl.

Krátce po třetí brance se do další střelecké pozice dostal po standardní situaci stoper Polák, ovšem čtvrtý gól nepřidal. Zbrojovka sice v závěru vyvinula náznak náporu a díky Dostálkovi tři minuty před koncem zlomila čekání na první střelecký zápis v sezoně, ale špatný dojem z utkání tím nemohla vylepšit.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články