Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Svěrkoš se vrátil do sestavy Baníku a dvěma góly porazil Žižkov

Ostrava - Třígólovým vítězstvím nad Žižkovem odčinili fotbalisté Baníku Ostrava špatný dojem po předchozí porážce v Olomouci. Impozantně se do sestavy po disciplinárním trestu vrátil útočník Václav Svěrkoš, který korunoval skvělý výkon dvěma góly a třetí branku vypracoval pro Františka Rajtorala. Poslední čtvrthodinu si za Baník opět zahrál i Martin Lukeš, který se sedm měsíců zotavoval z vážného zranění kolena.

Liberec - Ostrava
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Návrat distancovaných útočníků Svěrkoše a Magerou měl na ostravskou ofenzivu blahodárný vliv. Zejména pohyblivý Svěrkoš byl téměř u všeho, co zavánělo gólovým nebezpečím. Žižkov udržel soupeře na distanc jen v úvodních deset minutách. Kušnír dokonce Bazaly vystrašil jedovatým volejem, který těsně minul břevno, ale pak byli hosté donuceni stáhnout se k vlastní brance.

I když Pražané zmírnili sílu v přechodové fázi domácích zahuštěným středem pole, ostravští hráči si vypracovali dost šancí, aby utkání už do půle rozhodli. Svěrkoš se ve 12. minutě uvolnil přes žižkovské stopery, jeho rána však narazila jen do tyčky. Zesílený střed hřiště Ostrava ve 20. minutě překonala Markovým dalekonosným pasem za obranu, ale sprinterský souboj se Svěrkošem vyhrál Bartalský a domácímu útočníkovi míč ukopl.

Baník v závěru půle ještě zesílil střelbu. Rajtoralovu ránu pod břevno vytáhl Bartalský s obtížemi na roh, ale další výpad dvou nejtvořivějších fotbalistů Ostravy už Pražané nepřežili bez úhony. Po Otepkově akci se Svěrkoš znovu obtočil uprostřed velkého čtverce kolem obránce a levačkou po zemi skóroval. Hostující brankář si na nudu nemohl stěžovat, ještě ve 41. minutě ho nechal vyniknout Magera.

Žižkovu se monotónní vývoj nepodařilo narušit ani po návratu z kabin. Ostrava na trávníku jednoznačně vládla rychlou i nápaditou kombinací, která s narůstajícím časem a úbytkem sil dostávala hosty do stále prekérnějších situací. Magerova dělovka v 58. minutě zaduněla zase jen na tyč, ale o čtyři minuty později ukázal záda žižkovským obráncům Svěrkoš a nezištnou přihrávkou vybídl k dorážce do prázdné branky Rajtorala.

Svěrkoš byl k nezastavení. Dvacet minut před koncem znemožnil v běžeckém duelu Morese a špičkou kopačky posunul míč za bezmocného Bartalského potřetí. Závěr už si domácí jen vychutnávali a kontrolovali hru. Na hřiště se tak po sedmi měsících mohl dostat i uzdravený Lukeš.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články