Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

FIFA vyvíjela extrémní tlak na Mandelu, tvrdí jeho vnuk

Johannesburg - Mezinárodní fotbalová organizace FIFA prý vyvíjela extrémní tlak na bývalého prezidenta Jihoafrické republiky Nelsona Mandelu. Fotbaloví funkcionáři po něm totiž chtěli, aby se zúčastnil dnešního finále mezi Nizozemskem a Španělskem. Mandela, kterému bude 92 let, však stále drží smutek za svou pravnučku. Ta zemřela v předvečer zahájení šampionátu při dopravní nehodě. Přesto se s fanoušky nakonec přišel pozdravit.

"Dostali jsme se pod ohromný tlak FIFA, která vyžaduje a přeje si, aby se můj dědeček zúčastnil finále," řekl Mandelův vnuk BBC. "Myslím, že lidé by měli porozumět rodinným tradicím a zvykům a pochopit, že jsme měli ztrátu v rodině a jsme ve smutku," připomněl autonehodu, při které zahynula Mandelova pravnučka Zenani, a dodal, že konečné rozhodnutí bude záležet na samotném Mandelovi.

"Záleží na tom, jak se bude cítit a co mu doporučí jeho lékaři. Dědečkovi bude příští týden 92 let, hraje se večer a trofej by tak předával okolo třiadvacáté hodiny. To by pro něj mohlo být dost namáhavé," řekl Mandla Mandela.

Jihoafričané se nakonec své ikony dočkali. Mandela na trávník dojel v golfovém vozíku se svou manželkou Grace Machel a pokynul davům vyvolávajícím jeho klanové jméno Madiba. Odpovědí mu byl hlučný zvuk tisíců vuvuzel.



Šéf FIFA Sepp Blatter ve čtvrtek uvedl, že by bylo skvělé, kdyby Mandela přišel. "On měl trofej pro vítěze před šesti lety v Curychu. Byl by to nádherný moment pro něj, fotbal i celou Afriku," řekl Blatter.

Držitel Nobelovy ceny míru byl tváří kampaně, v níž Jižní Afrika bojovala o premiérový šampionát na černém kontinentu. Jeho přítomnost v dresu národního týmu už v roce 1995 inspirovala ragbyový tým k zisku titulu mistrů světa na domácí půdě.

Zdroj
ČT24, BBC, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články