Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Rozhodčí Collina je šéfem evropských rozhodčích

Řím – Italský fotbalový rozhodčí Pierluigi Collina se stal předsedou rozhodčích UEFA. Skončil proto v obdobné funkci v italské lize. Funkci, kterou Collina obsadil, federace nově vytvořila, vrchní evropský sudí má na starost koordinaci fotbalových rozhodčích v celé Evropě. Collina byl loni v anketě Mezinárodní federace fotbalových historiků a statistiků vyhlášen nejlepším rozhodčím posledních 20 let, v letech 1998 až 2003 se šestkrát po sobě stal také rozhodčím roku.

Fotbalový míč
zdroj: ČTK

"Nabídku od prezidenta UEFA Michela Platiniho jsem nemohl odmítnout. Jedná se o funkci s významnými pravomocemi, protože se týká řady soutěží od Ligy mistrů přes Evropskou ligu až po zápasy národních týmů," uvedl Collina při oznámení své rezignace na šéfa italských rozhodčích.

Nový šéf evropských rozhodčích se již zapojil do diskuse o využití nových technologií při zkoumání sporných střel do branky. Podle Colliny bude lepší, budou-li sporné situace řešit brankoví rozhodčí než kamera nebo čip zabudovaný do míče. "Spousta lidí říkala, že v Evropské lize nebyla žádná kontroverzní rozhodnutí, ale podle mě je to právě proto, že se v tom prostoru pohybovali další rozhodčí," řekl Collina. Naproti tomu například Marcello Nicchi, který Collinu nahradil v roli šéfa italských arbitrů, by dal přednost zapojení techniky do posuzování sporných okamžiků.

Ačkoli je Pierluigi Collina považován za jednoho z nejlepších a nejobjektivnějších fotbalových rozhodčích historie, čeští fotbalisté a fanoušci na něj často nahlížejí docela opačně. Kamenem úrazu je především sporná penalta na mistrovství Evropy v roce 2000, z níž nizozemští fotbalisté dali jediný gól utkání s českou reprezentací.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články