Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Blatter: FIFA opět otevře diskuzi o využití videa

Johannesburg - Prezident mezinárodní fotbalové federace FIFA Sepp Blatter se omluvil představitelům Anglie a Mexika za chyby rozhodčích v jejich osmifinálových zápasech na mistrovství světa. Zároveň uvedl, že po selháních arbitrů FIFA znovu otevře debatu o využití videa ve fotbale, což zatím odmítala. FIFA by o tom měla diskutovat v polovině července na jednání pravidlové komise (IFAB) ve velšském Cardiffu. Federace zároveň hodlá vylepšit svůj program tréninku rozhodčích.

"Je jasné, že po dosavadních zkušenostech na tomto mistrovství světa by byl nesmysl, kdybychom se znovu nezačali bavit o využití technologií na brankové čáře," řekl Blatter na setkání s vybranými novináři. Prezident FIFA tak reagoval na fatální chyby rozhodčích, kterých se dopustili v obou nedělních osmifinálových utkáních.

V zápase Anglie-Německo (1:4) sudí neuznali regulérní gól Angličana Franka Lamparda, jehož střela se za stavu 1:2 odrazila od břevna daleko za brankovou čáru. V duelu Argentina-Mexiko zase Carlos Tévez otevřel skóre z jasného ofsajdu a nasměroval svůj tým k výhře 3:1.

Například anglický rozhodčí Howard Webb, který také na MS píská, prohlásil, že by uvítal, kdyby sudím pomohla kamera v brance posuzující sporné gólové situace jako v případě neuznané Lampardovy trefy. "Jsem otevřený všemu, co nám pomůže k ještě větší spolehlivosti. Každou pomůcku, kterou bych měl, bych se snažil maximálně využít. Se zájmem budeme sledovat, jak se toto téma bude vyvíjet," řekl Webb novinářům.

Blatter rovněž uvedl, že se omluvil zástupcům postižených reprezentací a funkcionáři obou zemí jeho omluvu přijali. "Samozřejmě hluboce litujete toho, když vidíte takové chyby rozhodčích. Byl jsem z toho zničený," uvedl čtyřiasedmdesátiletý Švýcar.

Pravidlová komise IFAB zamítla využití moderních technologií ve fotbale letos v březnu a sklidila za to celosvětovou vlnu kritiky. Za její rozhodnutí se tehdy Blatter jednoznačně postavil - argumentoval tím, že fotbal se musí hrát všude podle stejných pravidel, což by při finanční náročnosti zavedení techniky nešlo. "Jednoduchost a univerzalita tohoto sportu je jedním z důvodů jeho úspěchu. Navíc ať už použijete jakékoli vymoženosti, vždycky bude muset konečné rozhodnutí udělat člověk. Tak proč v takovém případě brát odpovědnost rozhodčímu na hřišti?" řekl tehdy Blatter.

FIFA přitom zkoušela různé technologické systémy, jako jsou kamery nebo čipy v míčích, několik let. Po experimentech na juniorských úrovních byly zavrženy jako ne stoprocentně spolehlivé.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články