Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Argentina potřetí vyhrála, do osmifinále jde také Korea

Polokwane/Durban - Fotbalisté Argentiny vyhráli i svůj třetí zápas na mistrovství světa. V Polokwane zdolali po gólech Demichelise a Palerma v závěru utkání 2:0 Řecko, které se s turnajem loučí. Argentinu, jež se utká s Mexikem, doprovodí do osmifinále ze skupiny B Korejská republika. Ta v Durbanu remizovala s Nigérií 2:2 a se čtyřmi body postoupila z druhého místa. V osmifinále se střetne s Uruguayí. Jihokorejci se do vyřazovací části dostali poprvé v historii mimo svůj kontinent. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Fotbalisté Argentiny byli již před posledním utkáním ve skupině velmi blízko postupu, a proto si Maradona mohl dovolit pořádně zamíchat sestavou. V ní se oproti minulému souboji objevilo šest nových jmen, v útoku však nechyběl Messi, kterého doplnili Agüero a Milito. Řekové potřebovali k postupu nutně bodovat, přesto jejich kouč Otto Rehhagel zůstal věrný tradici a vsadil opět na defenzivu. Před pětičlennou zálohou byl vpředu osamocený Samaras, a i když se proti kompaktní argentinské obraně hodně snažil, k zakončení se dostal jen ojediněle.

Sestřih zápasu Nigérie - Korea sledujte zde.

Sestřih zápasu Argentina - Řecko sledujte zde.

Řekové skvěle bránili Messiho, na němž byl neustále "nalepen" Papastathopulos a mnohdy jeho bránění zdvojovali či ztrojovali. Do největší šance poločasu se dostal po půlhodině Agüero, ale gólmanem vyražený míč napálil do kolena Vyntry. Přestože Řekové věděli, že poločasový výsledek druhého zápasu skupiny jim nenahrává, ještě více vsadili na defenzivu. Místo záložníka Karagunise přišel další obránce Spyropulos.

Ve 47. minutě přišla zčista jasna obrovská šance Řeků. Po chybě Demichelise se do šance dostal Samaras, ale jeho střela mířilo těsně vedle tyče. Více v permanenci byla nadále obrana Řeků. Clemente Rodríguez pálil vedle, dělovka Bolattiho z pár kroků po Verónově rohu skončila v náručí Tzorvase. Až v 77. minutě ukončil čekání na gól stoper Demichelis. Po rohu sice trefil hlavičkou Milita, ale opakovaná dělovka z šesti metrů už znamenala gól. Vedení mohl pojistit čtyři minuty před koncem Messi, ale jeho rána zazvonila o tyč. Úspěšnější byl dvě minuty před koncem Palermo, který skóroval poté, co před něj brankář vyrazil Messiho střelu.

"Pomalu by se kritici měli hráčům omluvit. Tým pracuje na výbornou," prohlásil kouč Maradona. Řekové se s turnajem loučí. "Jsme zklamáni. Věděli jsme, že dnes hrajeme proti velice kvalitnímu soupeř. Snažili jsme se hrát ze zajištěné obrany a chodit do rychlých protiútoků, ale moc se nám to nedařilo," řekl německý kouč Otto Rehhagel, který s největší pravděpodobností na lavičce Řecka skončí.

Fotbalistům Koreje remíza 2:2 k postupu stačila

Už ve druhé minutě se v Durbanu dostali po velké chybě obrany do gólové šance Korejci. Záložník I Čong-jong však zblízka netrefil branku a po střetu s vyběhnuvším brankářem Enyeamou musel být ošetřen. Hned z první velké příležitosti Nigérie padl ve dvanácté minutě gól. Krajní obránce Odiah se na pravé straně prodral přes bránícího protihráče a přihrál před branku, kde zakončil k tyči nepokrytý záložník Uche svým druhým gólem na turnaji.

Fotbalista španělské Almeríe mohl ve 36. minutě vedení zdvojnásobit, ale povedenou akci zakončil ranou do tyče. Tento moment mrzel Afričany o to víc, že už o dvě minuty později soupeř vyrovnal. Za Korejce, kteří se do té doby přes pozorně bránící Nigerijce nedostávali do větších šancí, skóroval po trestném kopu špatně bráněný bek I Čong-su, který měl na zadní tyči dostatek času k přesné hlavičce. Také on zaznamenal druhý gól na MS.

Korejcům se povedl i nástup do druhé pětačtyřicetiminutovky a již po čtyřech minutách otočili z další standardní situace vývoj utkání. K trestnému kopu se postavil útočník Pak Čchu-jong, jenž z trestného kopu obstřelil přesnou ranou k tyči váhajícího nigerijského gólmana. Stoprocentní šanci na vyrovnání měli Nigerijci v 66. minutě, ale Yakubu Aiyegbeni z neodpískaného ofsajdu netrefil z několika decimetrů prázdnou branku. Útočník Evertonu zaváhání napravil už za tři minuty, kdy proměněnou penaltou zdramatizoval vývoj utkání i celé skupiny.

V úplném závěru přišly velké šance střídajících útočníků Nigérie. Své sólo zakončil obloučkem mimo Martins, mezi tři tyče nemířily ani dvě nebezpečné dělovky Obinny. Nigerijci tak uhráli ve skupině B jediný bod, do vyřazovací části nepostoupili.

"Když jsme dostali první gól, tak jsme byli v těžké situaci. Hráči ale zůstali klidní a vyrovnali," řekl trenér Korejců Huh Čung-mu. Potvrdil, že jeho tým má i v dalším průběhu turnaje vysoké ambice. "Dosáhli jsme našeho prvního cíle, ale mise rozhodně není splněna. Teď chceme semifinále," prohlásil pětašedesátiletý kouč, jehož výběr čeká v osmifinále vítěz skupiny A Uruguay. Trenéra Nigérie Larse Lagerbäcka mrzela hlavně nízká efektivita jeho týmu. "Jsem zklamaný kvůli všem těm šancím. Ale to hlavní, co se počítá, je výsledek. Takže mohu pouze pogratulovat Korejcům", řekl švédský trenér.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články