Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Za oponou 58. Rally Šumava Klatovy

Slováci přišli o výhru nad Zélandem v nastavení

Rustenburg - Slovenští fotbalisté přišli ve svém prvním vystoupení na mistrovství světa o vítězství nad Novým Zélandem ve třetí minutě nastaveného času. Přemožitele českého týmu z kvalifikace dostal do vedení v 50. minutě Róbert Vittek, z poslední akce zápasu vyrovnal na 1:1 hlavou obránce Winston Reid. Outsider z Nového Zélandu, kterému patří ve světovém žebříčku až 78. místo, tak na poslední chvíli vybojoval svůj první bod v historii mistrovství světa. Při jediné předchozí účasti mezi elitou v roce 1982 při skóre 2:12 nebodoval. Informace najdete také na serveru msfotbal.cz.

Dosud nejnižší návštěvě šampionátu, 23 871 divákům, se od první minuty představil i pilíř slovenské defenzivy a stoper Liverpoolu Škrtel, přestože jej několik dnů trápí problémy s poraněným kotníkem. Zdravotní problémy naopak posadily jen na lavičku náhradníků sparťanského záložníka Kucku, jediného zástupce české ligy na turnaji.

Vladimír Weiss, kouč Slovenska

"Byli jsme lepší tým, byli jsme velice blízko výhře, ale nakonec jsme o ni přišli. V postupové matematice jsme dva body ztratili, ale naše šance je v dalších dvou zápasech. I takové góly jsou součástí fotbalu, musíme se s tím vyrovnat."

Ve větrném počasí v Rustenburgu byl v první čtvrthodině častěji míč na slovenské polovině. Jediné ohrožení branky přišlo po hlavičce Killena po standardní situaci, jeho střela však mířila přesně do náruče gólmana Muchy.

Slovenská defenziva byla celkem jistá, ale kouč Vladimír Weiss starší rozhodně nebyl spokojen s hrou dopředu. Až ve 22. minutě Hamšík poslal dopředu Weisse mladšího, ten mu míč vrátil a hvězda italské Neapole namířila technickou střelu vedle branky, přestože před ní byl volný Vittek. Za šest minut Weiss našel Šestáka, ale útočník bundesligové Bochumi vypálil z výhodné pozice těsně vedle.

Reportáž z utkání Slovensko - Nový Zéland sledujte zde

Slováci nezužitkovali ani hrubku brankáře Pastona, který nabídl míč Vittekovi. Ve středu hřiště byl nejčastěji u míče již šestatřicetiletý Elliott, který toho naběhal ze všech hráčů nejvíce. Fotbalisté z Oceánie nebyli v zápase rozhodně favoritem, ale snahou a bojovností nahrazovali technické nedostatky. Do další šance vyslal Bertos nejlepšího střelce novozélandské ligy Smetlze, jenž pálil jen do boční sítě.

Na první branku čekalo Slovensko na světovém šampionátu do 50. minuty. Po rychlé kombinaci Weisse se Šestákem a jeho centru do vápna se za oběma stopery prosadil přesnou hlavičkou Vittek. Slovenské hráče branka uklidnila, mnohem lépe kombinovali ve středu hřiště, ale i před novozélandskou brankou.



Zdálo se, že Slováci v klidu kráčejí k cenné výhře, neboť soupeř se prakticky k většímu tlaku nedostal. V 88. minutě ale nevzali vážně varování, když po Lochheadově centru hlavičkoval Smeltz ve velmi dobré pozici nepřesně. Ve třetí minutě nastavení přišel Hamšík zbytečně v souboji o míč, Lochhead odcentroval do vápna a slovenští obránci jen přihlíželi, jak nabíhající Reid nikým neobtěžován sebral jejich týmu dva body v dobře rozehraném zápase.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články