Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Nizozemcům pomohl k výhře vlastní gól Dánů

Johannesburg - Fotbalisté Nizozemska za sebou mají vítězný vstup do bojů na mistrovství světa v JAR, v úvodním utkání skupiny E zdolali Dánsko 2:0. Poločas protrpěli, ale hned v úvodu druhé půle Seveřany srazil Poulsenův vlastní gól. Oranjes pak už i bez zraněné hvězdy Robbena měli navrch, jejich výhru zpečetil druhým gólem Kuijt a zaokrouhlil tak aktuální šňůru svých barev bez prohry na 20 zápasů. Informace najdete také na webu msfotbal.cz.

Do přestávky to však byla velká křeč a nizozemská premiéra na turnaji dlouho vzbuzovala spíše rozpaky. Ofenzivní smršť se nedostavila, technický tým narazil na skálu v podobě dánské obrany. Oranjes jen obtížně hledali cestičky v přehuštěném středu hřiště. Dánsko půlhodinu úporně bránilo, ale v závěru prvního poločasu dvakrát nečekaně vyrazilo na zteč. Stekelenburga v 34. minutě prověřil Rommedahl, ještě více práce měl nizozemský gólman s průnikem Enevoldsena, jehož štiplavou ránu srazil na roh.

Reportáž z utkání Nizozemsko - Dánsko sledujte zde.

Jen jedinkrát se v úvodní půli více rozevřel prostor v dánské obraně: Van Persie měl cestu k brance relativně volnou, ale místo rychlého zakončení se utopil v kličkách.

Ze zdánlivé bezradnosti vytáhlo Nizozemce štěstí. Už po 30 sekundách druhého poločasu totiž dánský bek Simon Busk Poulsen strčil hlavu do centru Van Persieho tak nešikovně, že míč sklouzl po zádech spoluhráče Aggera a doputoval až do dánské sítě. Největší obavy o výsledek z Nizozemců spadly. I soupeř přestal tak sveřepě bránit a málem toho využil Van Persie, kterému při pokusu o blafák dokázal sebrat míč gólman Sörensen.

Převaha "tulipánů" sílila. Přispěl k tomu i novic Elia, který rozhýbal levou stranu. Na uklidňující gól přesto Nizozemci čekali až do posledních pěti minut. Van Bommelovu bombu zneškodnil Sörensen, Sneijderova střela se zase zastavila o břevno. Až v 85. minutě Elia po kolmici za obranu mířil do tyče, ale Kuijt už balon doklepl do branky. Dánsko se ani po 43 letech nedočkalo proti Nizozemsku vítězství. Málem naopak potřetí inkasovalo, ale Afellayův pokus odvrátil z brankové čáry Poulsen.

"Spadl nám kámen ze srdce," oddychl si po utkání kouč vítězného týmu Bert van Marwijk. "První poločas byl z naší strany špatný. Bylo to ale těžké, Dánové jsou velmi defenzivně laděný tým. I za tohoto stavu jsem si ovšem pořád říkal, že ještě máme a můžeme použít jiné zbraně," uvedl Van Marwijk. Nizozemce spasila Poulsenova vlastní branka, jinak by se mohli trápit do poslední minuty. "Po vlastním gólu Dánové museli začít hrát více dopředu a my jsme tím získali více prostoru. Začali jsme se i více prosazovat v útočné fázi," dodal Van Marwijk. "Nizozemci vyhráli zaslouženě," konstatoval trenér Morten Olsen.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články