Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Ligovým týmům začíná letní příprava

Praha – Několik týmů tuzemské fotbalové ligy, včetně pražských "S", Baníku Ostrava nebo Teplic, dnes po třítýdenní pauze zahájilo přípravu před novým ročníkem. Začátek přípravného období je také doprovázen změnami v jednotlivých kádrech. Zatímco poslední mistr z pražské Letné se podle trenéra Jozefa Chovance bude snažit upevnit kádr, jejího hlavního konkurenta po odchodu obránce Krajčíka do Jablonce posílil záložník Karol Kisel a obránce Jiří Koubský. Bez výraznějších změn nastoupili do přípravy fotbalisté Bohemians 1905, Ostravy, 1. FC Brno a Teplic.

S úřadujícími ligovými šampiony z pražské Sparty už trénoval i brankář Daniel Zítka, který na Letnou přichází z Anderlechtu Brusel a dnes podepsal dvouletou smlouvu s roční opcí. "Mám v sobě velkou sportovní chuť, kterou chci prodat. Ale netuším, do jaké pozice přicházím. Spartě chci hlavně jakkoli pomoci ke společným úspěchům: výhře v lize, poháru a účasti v evropských pohárech," řekl na tiskové konferenci Zítka. Do českého klubu se vrací po 13 letech, strávených v Prešově a v belgických klubech Lokerenu a Anderlechtu. Vedení Sparty Praha dalo ráznou odpověď na snahy zahraničních klubů získat osmnáctiletého útočníka Václava Kadlece. Český mistr dnes prodloužil s juniorským reprezentantem smlouvu o další tři roky.

Fotbalisté Slavie Praha nastoupili přípravu se staronovým trenérem Karlem Jarolímem, který se na lavičku vrátil po krátké přestávce. Oproti jarní části sezony nastaly v kádru značné změny, zatím z Edenu hlásí výrazně větší počet odchodů než příchodů. Jarolím však hodlá mužstvo výrazně posílit. Poznamenal, že se o návratu dlouze rozhodoval. "Nakonec převážilo to, že mám Slavii pod kůží a důvěru lidí ve Slavii jsem nechtěl zklamat," řekl na dnešním setkání s novináři. Do Edenu přicházejí na rok záložník Karol Kisel a na dva roky obránce Jiří Koubský.

Bez posil zahájili přípravu fotbalisté Ostravy. Trenér třetího celku uplynulé sezony a účastníka Evropské ligy Miroslav Koubek se už ale vzdal naděje, že by v kádru udržel oba nejlepší střelce Maria Ličku s Tomášem Mičolou, kteří mají nakročeno do francouzského Brestu. "Je to na devadesát devět procent jisté. To je nepříjemná realita," řekl dnes Koubek novinářům. "Ale dva odchody ještě nepovažuju za dramatickou změnu. Ekonomiku klubu to vyztuží," dodal.

Bez zraněného útočníka Tomáše Doška a Richarda Dostálka, který se vrátí až v úterý z dovolené, zahájili fotbalisté Brna přípravu. Do části tréninku se dnes už zapojili po dlouhodobém zranění také Andrej Hodek, Lukáš Křeček a Marek Střeštík, jenž se vrátil z hostování v pražské Spartě. Nový trenér Brňanů Karel Večeřa, který vystřídal Miroslava Beránka, měl v přípravě zatím 24 hráčů. Plány před příští sezonou má kouč Večeřa jednoznačné. "Pro mě je podstatné, aby mužstvo získalo vnitřní sílu. V některých jarních zápasech mi tým připadal odevzdaný. Proto budeme pracovat na větší agresivitě," nastínil Večeřa nejbližší cíl.

Bez posil  vstoupili do letní přípravy také tepličtí fotbalisté. Čtvrtý tým loňského ročníku na druhou stranu také neopustila žádná z opor, vedení klubu už dříve avizovalo, že nepočítá pouze s trojicí Michal Doležal, Michal Gašparík a Andrej Hesek. V Teplicích v minulosti nevytížení hráči si mohou hledat nové angažmá. Na Stínadlech končí také japonský útočník Osama Elsamni. Severočeši se s ním na rozvázání kontraktu dohodli už dřív. Především kvůli častým zraněním jednadvacetiletého útočníka, který v Teplicích za rok a půl nastoupil jen k devíti zápasům. Změnu prodělal realizační tým, Plíškovým asistentem už nebude Zdeněk Klucký, ale nově Zdenko Frťala, někdejší dlouholetý teplický hráč.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články