Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Slovensko si na světovém šampionátu zahraje poprvé

Johannesburg - Sedmkrát za sebou skončili slovenští fotbalisté kvalifikaci na mistrovství světa či Evropy v poli poražených. Uspěli až na osmý pokus, když si díky prvenství ve skupině zajistili přímý postup na nadcházející světový šampionát v Jihoafrické republice. Svěřenci trenéra Vladimíra Weisse za sebou nechali jak mocně finišující Slovince, tak i favorizované Čechy. Pomohla jim především cenná vítězství v Praze, Belfastu a Chorzówě.

Slováci přitom nezahájili kvalifikaci nikterak oslnivě, po vydřené domácí výhře nad Severním Irskem prohráli hned svoje druhé utkání ve Slovinsku. Z následujících šesti zápasů však ztratili body pouze po remíze s českým týmem v Bratislavě a vyšvihli se do čela třetí skupiny. Následná domácí porážka se Slovinskem oddálila postupové oslavy, jež tak naplno propukly až po vítězství nad Polskem v samém závěru kvalifikace.

Největšími oporami týmu v bílých nebo modrých dresech byli legionáři z nejprestižnějších evropských lig v čele s Markem Hamšíkem (Neapol), Martinem Škrtelem (FC Liverpool), Peterem Pekaríkem (Wolfsburg), Stanislavem Šestákem (Bochum) či Róbertem Vittekem (tehdy Lille).

SLOVENSKO

Účast na MS: dosud nestartovalo

Největší opory: Martin Škrtel, Marek Hamšík, Stanislav Šesták

Trenér: Vladimír Weiss

Barva dresů: modrá a bílá

Postavení na žebříčku FIFA: 34. místo

Slováci na sebe poprvé výrazněji upozornili v kvalifikaci na mistrovství světa v roce 2006, kdy si díky druhé příčce ve skupině zajistili účast v baráži se Španělskem. Jejich naděje však prakticky zhasly již po prohře 1:5 v Madridu, remíza 1:1 v bratislavské odvetě již na suverénním postupu španělských fotbalistů nic nezměnila. Ve většině kvalifikací jinak Slovensko končilo na třetím místě, v bojích o Euro 2008 ho vedle postupujících Čechů a Němců předstihli i Irové.

Slováci mají ve skupině přijatelné soupeře a věří si

Slováci ve skupině F narazí na poslední mistry světa z Itálie, ale také na největšího outsidera z Nového Zélandu. O postup do osmifinále by měli svést vyrovnaný souboj s Paraguayí, která v jihoamerické kvalifikaci skončila na třetím místě za Chile a první Brazílií. "Myslím, že je to dobrá skupina. Italové jsou velcí favorité, my a další týmy se popereme o druhé postupové místo. Ke konci losování jsem si přál právě tuhle skupinu," prohlásil trenér Weiss pro server Sme.sk po losování na začátku prosince minulého roku.

Utkání Slovenska v základní skupině F

Nový Zéland - Slovensko: úterý 15. 6. ve 13:30

Slovensko - Paraguay: neděle 20. 6. ve 13:30

Slovensko - Itálie: čtvrtek 24. 6. v 16:00

Spokojenost neskrývali ani hráči. Reprezentační stoper Ján Ďurica dokonce prohlásil, že je spokojený maximálně. Slováci se v ohlasech na los vesměs těší na postup do osmifinále. "Při pohledu na los musím říct, že můžeme být spokojení," uvedl v prosinci pro web Sme.sk slovenský záložník Stanislav Šesták. "Samozřejmě, že Italové jsou favoriti, ale pokusíme se proti nim zahrát co nejlíp a uspět. Nový Zéland jsme už hrát viděli, zato Paraguay je pro nás velkou neznámou," dodal.

Slovenský fotbalový svaz (SFZ) byl založen v roce 1938, v období samostatného Slovenského státu sehrála fotbalová reprezentace 16 utkání. K obnovenému vstupu Slovenska do FIFA došlo v roce 1994, v únoru téhož roku nastoupil národní tým proti Spojeným arabským emirátům ke svému prvnímu zápasu po rozpadu federace.

Řada Slováků se rovněž podílela na největších úspěších československého fotbalu. Na MS 1934 v Itálii patřil k oporám stříbrného celku Štefan Čambal, k druhému místu z MS v Chile o 28 let později výrazně přispěl Ján Popluhár, který byl později vyhlášen nejlepším slovenským fotbalistou století. Při nečekaném triumfu na ME 1976 v Jugoslávii tvořili jádro týmu hráči Slovanu Bratislava, jenž se stal díky zisku PVP v roce 1969 jediným československým vítězem jedné z hlavních pohárových trofejí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články