Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Střížkovští chtějí na kauzu Bohemek povolat UEFA

Praha - Střížkovští Bohemians Praha požádají otevřeným dopisem UEFA, aby prostřednictvím nezávislé právní kanceláře rozřešila kauzu Bohemians. Na mezinárodní fotbalovou federaci se hodlají obrátit přes Českomoravský fotbalový svaz, který podle nich ve sporu o název a logo s klokanem dlouhodobě nic nečiní. Na dnešní tiskové konferenci to řekl sportovní ředitel střížkovského klubu Josef Jícha.

Bohemians Praha chtějí iniciativu vyvinout co nejdříve, na svaz se podle Jíchy obrátí zřejmě už v úterý. "Cestou ČMFS požádáme otevřeným dopisem UEFA, aby přes nezávislou právní kancelář rozřešila tuto kauzu, protože ČMFS nemá na rozdíl od UEFA s takovými případy zkušenosti," prohlásil Jícha.

ČMFS uznává všechny tři Bohemky

Je nám líto, video expirovalo.
Střížkovští chtějí táhnout spor Bohemek až k UEFA

Spor o název, logo a historii klubu Bohemians Praha se táhne od roku 2005. Právnicky složitou kauzu se marně pokoušelo rozřešit dřívější svazové vedení, definitivně ji zatím nerozsoudili ani Hašek a spol. Výkonný výbor v současné době považuje za členy ČMFS všechny tři kluby s názvem Bohemians: vršovické Bohemians 1905, střížkovský klub Bohemians Praha i FC Bohemians, hrající třetí pražskou třídu.

Svaz se opírá o právní analýzu, zpracovanou advokátní kanceláří Havel a Holásek. "Ta dospěla k doporučení, aby se na všechny subjekty užívající ve svém názvu 'Bohemians' pohlíželo jako na platné členy ČMFS. S tímto závěrem se následně ztotožnil i výkonný výbor ČMFS. Pokud se pan Kapr rozhodne obrátit na UEFA, jsme zcela přesvědčeni, že s ohledem na výše uvedené zde není dán jediný důvod, aby UEFA v této věci jakkoliv změnila rozhodnutí ČMFS," uvedl svaz v prohlášení.

Spory se vyhrotily v sobotu, kdy Střížkovští odmítli nastoupit k ligovému zápasu s Bohemians 1905. Jako důvod uvedli to, že klub z Dolíčku podle nich není členem svazu a nemá právo na start v soutěžích. Vršovičtí však kontrovali listinou od výkonného výboru z prosince loňského roku, na níž podle nich stojí, že jsou členy ČMFS. "Na ní je ale napsáno, že právní analýza se pouze doporučuje. Právní rozbor si nedovolil konstatovat, že jsou členy fotbalového svazu," podotkl Jícha. Ředitel vršovických Bohemians 1905 Lukáš Přibyl konstatoval, že právo je na jejich straně. "ČMFS v roce 2005 rozhodl, že jsme nástupnickým členem Bohemians Praha, a následující právní analýza to potvrdila. Právní analýza doporučuje, a ne rozhoduje. Rozhodovat může jen svaz," uvedl Přibyl.

Představitelé Bohemians Praha tvrdí, že fotbalový svaz přivírá nad celou kauzou pět let oči. Právní analýza, kterou si nechalo vypracovat nově zvolené vedení ČMFS, je podle nich jedinou iniciativou. "To je jediná věc, kterou udělali. Navíc ji nepředložili veřejnosti, takže nevíme, co v té analýze je. Bylo mi řečeno, že nemám právo to vidět, že pan Hašek za to dal půl milionu," uvedl šéf Bohemians Praha Karel Kapr.

Kapr: Hašek tvrdil, že jsme v právu

Tvrdí, že mu Hašek dvakrát řekl, že právo je na straně střížkovského klubu. Prý spolu mluvili během reprezentační akce v Dubaji v listopadu loňského roku. "Doslova mi řekl, že velmi dobře ví, že jsme v právu, ale že nemůže jít proti divákům v Dolíčku. Řekl, že se špatně jde proti veřejnosti a že nemáme proti tomuto systému šanci. Včera jsme spolu mluvili po telefonu a tvrdil, že nic takového neřekl," prohlásil Kapr s tím, že na rozhovor s Haškem má svědka.

Svaz na svém webu uvedl, že Hašek před svým zvolením i po něm hovořil s Kaprem opakovaně. "Nikdy však z jeho úst nezaznělo, že klub FK Bohemians Praha je v otázce 'kauzy Bohemians' v právu. Ivan Hašek pouze Karla Kapra opakovaně ujišťoval, že si tuto kauzu nechá nové vedení ČMFS důkladně právně zanalyzovat, a pokud tato analýza prokáže, že tvrzení pana Kapra odpovídají skutečnosti, tak samozřejmě rozhodne v jeho prospěch," píše se na stránce fotbal.cz.

"Za sebe můžu říct, že mám čisté svědomí. Mrzí nás to kvůli fanouškům, omlouváme se jim, ale my prostě potřebujeme rozhodnutí. Ať už v náš prospěch, nebo proti nám. Bez toho nemůžeme požádat soudy, justice, aby se mohlo v kauze pokračovat," naznačil Kapr jeden z důvodů, proč se klub hodlá obrátit na UEFA. Střížkovský klub prý nechce čekat na nově zvolenou odvolací a revizní komisi, která se má po svém uvedení do funkce po mimořádné valné hromadě svazu případem Bohemians zabývat.

Přibyl: Střížkovští jen kopou kolem sebe

Střížkovští dnes znovu zopakovali, že byli v sobotu jejich fanoušci napadeni po příjezdu autobusu ke stadionu v Dolíčku. Jícha potvrdil, že klub má o celém incidentu záznam na kameře, ale nejdřív ho prý poskytne disciplinární komisi, která se má kauzou nesehraného duelu zabývat. "Čekáme, kdy se nám disciplinárka ozve. Zatím nás nekontaktovala," uvedl Jícha.

Podle Přibyla představitelé Bohemians Praha jen kopou okolo sebe. "Chtějí se domáhat rozhodnutí u evropské fotbalové federace, obviňují všechny, škodí celému českému fotbalu, urážejí všechny fanoušky. Dál jejich výpady nebudeme komentovat, s lidmi vyznávajícími tyto morální hodnoty se nehodláme bavit," dodal ředitel vršovického klubu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články