Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fotbalový svaz čeká na právní rozbor auditu, až pak se vyjádří

Praha - Předseda Českomoravského fotbalového svazu Ivan Hašek dosud nemá právní rozbor forenzního auditu, který si zadalo po loňském zvolení nové svazové vedení. Své závěry z auditu svaz oznámí až po jednání výkonného výboru 23. března. Hašek to oznámil na tiskové konferenci, kterou svolal poté, co se část výsledků auditu objevila v médiích. Zároveň ujistil, že pokud ze závěrů vzejdou konkrétní viníci, veřejnost se jejich jména dozví a ponesou následky.

Hašek nechtěl komentovat konkrétní případy, které nedávno dodaný audit obsahuje. "V polovině února jsem oznámil, že se k celému auditu vyjádříme s odborným komentářem, který pro nás vypracovává advokátní kancelář. Proto nás překvapilo, že se některé kauzy začaly objevovat v médiích," uvedl Hašek, který prý netuší, kdo mohl audit novinářům poskytnout.

Audit dostali do ruky všichni členové výkonného výboru, finanční ředitel svazu a marketingové společnosti STES Libor Kabelka, nynější ředitel STES David Dušek a šéf odvolací a revizní komise svazu Ondřej Lněnička. "Nejsem kriminalista, abych to vyšetřoval, kdo ty informace uvolnil. Nevím ani, zda to celé situaci prospělo. Kdo to pustil, nemůže to s naším fotbalem myslet dobře. My jsme od začátku dávali najevo, že nic nebudeme tajit a celý audit budeme řešit transparentně," uvedl Hašek, podle kterého jsou takto zveřejněná fakta vytržená ze souvislostí.

Je nám líto, video expirovalo.
ČMFS se k auditu vyjádří později

Bývalé vedení ČMFS podle výsledků auditu, které se objevily v médiích, připravilo fotbalový svaz nehospodárným chováním o 45 milionů korun. Dceřiná marketingová společnost STES prý přišla neefektivní činností o 30 milionů korun. Řada údajů v auditu Haška nepřekvapila. "O řadě věcí se mluvilo už před naším nástupem, takže příliš kostlivců na nás nevypadlo. Jedna věc nás však zaskočila - to byl případ Martina Suse," konstatoval k případu přestupu brněnského fotbalisty, kterému by svaz měl nyní za nevydání mezinárodní transferkarty vyplatit odškodné dvanáct milionů korun.

Svaz chce udělat tlustou čáru

Svaz chtěl zadáním auditu završit očistný proces po svém červnovém zvolení. "Chtěli jsme udělat tlustou čáru a ukázat, že v nové éře bude každá koruna využita co nejefektivněji. Některé závěry auditu jsme už během našeho působení dokázali odstranit, především organizační výtky. Došlo k reorganizaci sekretariátu, obě organizace už mají kvůli lepší komunikaci společného finančního ředitele," uvedl Hašek.

K neefektivnímu nakládání s penězi už prý také nemůže dojít. "Každá smlouva je parafována finančním ředitelem, posouzena právním oddělením a podepsána jedním ze statutárních zástupců svazu. Už se nemůže stát, aby smlouvu podepisoval jediný člověk," řekl Hašek.

Výsledky auditu mají novému vedení pomoci i v praktických otázkách, například jak řešit a především financovat dlouhodobý projekt národního stadionu. "Teď se opravdu k jednotlivým kauzám nebudeme vyjadřovat, ale určitě mě to neodradí od toho, abych se snažil výstavbu stadionu oživit," prohlásil Hašek a odmítl, že se současné vedení svazu bude raději od projektu distancovat.

Českomoravský fotbalový svaz
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články