Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Soud vynesl v korupční kauze fotbalistů Bystrce podmíněné tresty

Brno - V korupční kauze fotbalového klubu Dosta Bystrc-Kníničky dnes brněnský městský soud vynesl podmíněné tresty od šesti do 14 měsíců. Fotbalista Zdeněk Houšť dostal podmínku na čtrnáct měsíců, jeho spoluhráči Aleš Schuster a Tomáš Mrázek na deset, bývalý šéf brněnské
pobočky sázkové kanceláře Tipsport Michael Benko na osm měsíců a někdejší bystrcký trenér Tibor Duda na půl roku.

Soudní síň
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Všichni také dostali pokuty od 50 tisíc do 100 tisíc korun a zákaz činnosti ve fotbale od dvou do pěti let. Pokud odsouzení pokuty neuhradí, může jim to vynést i prodloužení případného pobytu za mřížemi. Mrázek se proti verdiktu odvolal, případ tak projedná brněnský krajský soud.

Podle obžaloby prohrála Bystrc kvůli podplacení několika hráčů loni na jaře klíčové utkání s Vítkovicemi o udržení v druhé lize. Brněnský klub kvůli tomu sestoupil do MSFL. Někdejší bystrcký trenér Duda podle obžaloby v uplácení fotbalistů spolupracoval s bývalým šéfem brněnské pobočky Tipsportu Benkem. Pětice obžalovaných vinu od počátku popírala, soud ale jejich tvrzením neuvěřil.

Podle žaloby nejprve Duda, napojený na Vítkovice, kontaktoval Houště s
nabídkou 80.000 korun pro něj a případné další hráče. Žádal prý za to
prohru Bystrce. Houšť s návrhem nesouhlasil. Dokonce se vyjádřil před
vedením klubu v tom smyslu, že nabídka byla nízká.

Tím ale vše neskončilo. Záhy se objevil Benko s další nabídkou pro trojici
Houšť, Mrázek, Schuster. Neví se, kolik peněz měla trojice dostat.
Transakce pak podle soudu skutečně proběhla. Následně bylo na prohru Dosty v Tipsportu celkově v republice vsazeno přes půl milionu korun. Poté byly sázky na utkání Bystrc - Vítkovice staženy.

Podezřelý průběh utkání nedokázali hráči soudu uspokojivě vysvětlit. Bystrc vedla v prvním poločase 2:0, ale během 40 minut se pak stav utkání otočil na 2:4. Houšť k tomu uvedl, že se druhá půle nevydařila. Vedení bystrckého klubu to vnímá jinak. "Děly se věci. Bylo to očividné. Lidé kroutili hlavami," řekl soudu sportovní ředitel bystrckého celku Libor Danihelka.

Dnešním rozsudkem pro pětici odsouzených soudní tahanice nekončí. Čeká je odvolací řízení u krajského brněnského soudu a dále nejspíš i
občanskoprávní řízení. Bystrcký klub se v něm patrně po nich bude domáhat náhrady škody ve výši 2,7 milionu korun. Tyto peníze měl slíbeny na dotacích, ale kvůli skandálu je nedostal. Měly být určeny na opravu a stavbu tribuny.

V kauze už verdikty padly, a to od disciplinární komise Českomoravského
fotbalového svazu. Ta vynesla nejvyšší tresty ve své historii za sázení
fotbalistů na vlastní utkání. Nejhůř dopadl Houšť, který nesmí působit sedm let v oficiálních soutěžích ČMFS. Houšť odešel hrát fotbal na Slovensko, ale v tomto týdnu v Prešově oznámil, že končí kariéru.

Schuster nesmí hrát šest let a Mrázek čtyři roky. Duda nesmí vykonávat
žádnou funkci ve fotbale dva roky a sedmileté zastavení činnosti dostal
někdejší kouč Benko.
   

Výčet udělených trestů:

Tibor Duda - odsouzen za trestný čin podplácení k šesti měsícům vězení s podmíněným odkladem na 18 měsíců. Dále musí zaplatit 50.000 korun pokuty, v případě neuhrazení mu hrozí o čtyři měsíce vězení navíc. Má zákaz činnosti na dva roky.

Michael Benko - odsouzen za trestný čin podplácení k osmi měsícům vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Dále musí zaplatit 100.000 korun pokuty, v případě neuhrazení mu hrozí o čtyři měsíce vězení navíc. Má zákaz činnosti na pět let.

Zdeněk Houšť - odsouzen za trestný čin přijímání úplatku k 14 měsícům
vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Dále musí zaplatit 100.000 korun pokuty, v případě neuhrazení mu hrozí o šest měsíců vězení navíc. Má zákaz činnosti na pět let.

Tomáš Mrázek - odsouzen za trestný čin přijímání úplatku k deseti měsícům vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Dále musí zaplatit 50.000 korun pokuty, v případě neuhrazení mu hrozí o čtyři měsíce vězení navíc. Má zákaz činnosti na čtyři roky.

Aleš Schuster - odsouzen za trestný čin přijímání úplatku k deseti měsícům vězení s podmíněným odkladem na dva roky. Dále musí zaplatit 50.000 korun pokuty, v případě neuhrazení mu hrozí o čtyři měsíce vězení navíc. Má zákaz činnosti na čtyři roky.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články