Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ESA logistika Tatran Střešovice - FAT PIPE FLORBAL CHODOV

Čeští fotbalisté narazí v kvalifikaci na Euro 2012 na Španěly

Varšava - Čeští fotbalisté narazí v kvalifikaci pro mistrovství Evropy v roce 2012 na obhájce titulu ze Španělska. Dalšími soupeři jsou Skotsko, Litva a Lichtenštejnsko. Rozhodl o tom dnešní los ve Varšavě. Na šampionát v Polsku a Ukrajině postoupí přímo vítězové devíti skupin a tým s nejlepší bilancí na druhé příčce. 

Hosté v sále varšavského Paláce vědy a kultury, mezi nimiž byla i česká delegace v čele s předsedou svazu Ivanem Haškem, si na velké obrazovce připomněli slavné okamžiky z historie evropských šampionátů. Pochopitelně nemohla chybět penalta Antonína Panenky, která v roce 1976 v Bělehradě otevřela dveře ke zlatu pro československý tým.

A pak už slavní fotbalisté z obou hostitelských zemí - Poláci Zbigniew Boniek s Andrzejem Szarmachem a Ukrajinci Andrej Ševčenko s Olegem Blochinem - rozdělovali lístečky se jmény 51 členských zemí UEFA do devíti kvalifikačních skupin.

Je nám líto, video expirovalo.
Rozhovor s Vladimírem Šmicerem

Los kvalifikace pro fotbalové mistrovství Evropy v roce 2012

  • Skupina A: Německo, Turecko, Rakousko, Belgie, Kazachstán, Ázerbájdžán.
    Skupina B: Rusko, Slovensko, Irsko, Makedonie, Arménie, Andorra.
  • Skupina C: Itálie, Srbsko, Severní Irsko, Slovinsko, Estonsko, Faerské
    ostrovy.
  • Skupina D: Francie, Rumunsko, Bosna a Hercegovina, Bělorusko, Albánie, Lucembursko.
  • Skupina E: Nizozemsko, Švédsko, Finsko, Maďarsko, Moldavsko, San Marino.
  • Skupina F: Chorvatsko, Řecko, Izrael, Lotyšsko, Gruzie, Malta.
  • Skupina G: Anglie, Švýcarsko, Bulharsko, Wales, Černá Hora.
  • Skupina H: Portugalsko, Dánsko, Norsko, Kypr, Island.
  • Skupina I: Španělsko, Česko, Skotsko, Litva, Lichtenštejnsko.

Češi zbyli ve druhém losovacím koši jako poslední, a to je zařadilo do skupiny I se Skotskem, Litvou a Lichtenštejnskem. Jako poslední k nim pak k malé radosti českého trenéra přibylo z prvního koše Španělsko. Na druhé straně může být Bílek spokojen, že skupina je jen pětičlenná. Český tým tak bude mít volné termíny pro přípravné zápasy.

Zástupci jednotlivých zemí teď mají třicet dnů na to, aby se dohodli na kalendáři skupiny. Pokud se jim to nepovede, určí pořadí zápasů los. Kvalifikace začne 3. září a uzavře se na konci příštího roku. Závěrečný turnaj otevře 8. června 2012 zápas ve Varšavě. Dalšími hostitelskými městy budou Poznaň, Wroclaw, Gdaňsk, Kyjev, Doněck, Charkov a Lvov. Naposledy se bude hrát se šestnácti týmy, o čtyři roky později jich bude o osm víc.

Ohlasy na los celkem příznivé

Jen napůl byla s dnešním losem spokojená česká delegace, která se zúčastnila slavnostního ceremoniálu přímo ve Varšavě. Trenéru Michalu Bílkovi i předsedovi svazu Ivanu Haškovi se líbilo, že skupina je pouze pětičlenná, současně by si ale prý dokázali představit hratelnějšího soupeře z prvního koše než obhájce trofeje ze Španělska. Naopak radost zavládla i z toho, že tým nečeká náročné cestování.

Samotní fotbalisté vidí los v ještě příznivějších barvách. "Určitě to mohlo dopadnout hůř, ale i trošku líp. Myslím, že máme hratelnou skupinu. Čeká nás krásný zápas se Španělskem, nebude to lehké ani proti Skotsku, ale minimálně do baráže bychom určitě měli projít. A jako před každou kvalifikací bychom měli myslet i na první místo," řekl obránce David Rozehnal.

Také záložník Jaroslav Plašil hodnotil los poměrně pozitivně. "Šance na postup určitě je, jednoznačný favorit je Španělsko. Ale klidně můžeme postoupit i přes ně, stát se může všechno. Záležet bude i na termínu zápasů," mínil středopolař Bordeaux.

"O druhé místo se můžeme poprat. Spíše si myslím, že je naší povinností jej uhrát," uvedl stříbrný medailista z evropského šampionátu z roku 1996 Pavel Kuka. "Bude rozhodovat, jak zvládneme zápasy doma a v jednom střetnutí se dá v domácím prostředí porazit i Španělsko," věří Kuka s tím, že není potřeba vzdávat ani boj o prvenství ve skupině.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články