Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Francie není nasazena pro los MS

Kapské Město - Při pátečním losování fotbalového mistrovství světa v Kapském Městě budou do čela jednotlivých skupin nasazeny Jihoafrická republika, Brazílie, Španělsko, Itálie, Německo, Argentina, Anglie a Nizozemsko. Mezi nasazenými tak není Francie, přestože v roce 1998 získala titul a na minulém mistrovství světa byla ve finále. Rozhodujícím kritériem se nakonec nestaly výsledky tří minulých šampionátů jako při losu pro rok 2006, ale říjnový žebříček FIFA. Díky němu se na dvě nejvíce diskutovaná místa dostaly Anglie a Nizozemsko, nikoli Francie a Portugalsko, které si také dělaly zálusk na to být v čele skupin a vyhnout se nejtěžším soupeřům.

FIFA ignorovala listopadový žebříček, protože by zvýhodňoval týmy, které uspěly až v dodatečné baráži. Podle něj by místo Argentiny a Anglie byly nasazeny Francie a Portugalsko. 

Generální sekretář FIFA Jérome Valcke na tiskové konferenci odmítl spekulace, že by nenasazení Francie bylo jakýmsi trestem za to, že postoupila přes Irsko díky neregulérnímu gólu. Dohoda o kritériích prý byla uzavřena ještě před baráží.


Pro rozdělení do dalších tří košů bylo použito regionální hledisko. Zbývající evropské země jsou ve čtvrtém, Afrika a zbytek Jižní Ameriky ve třetím a zástupci ostatních kontinentů ve druhém koši. Hostitelská země byla zařazena do skupiny A, a tak je jisté, že bude 11. června v Johannesburgu šampionát zahajovat.

Losování začne v pátek v 18:00 a vytvoří osm čtyřčlenných skupin. Vždy první dva týmy postoupí do osmifinále. V jedné skupině nemohou být dva zástupci stejného kontinentu s výjimkou Evropy.

Rozdělení účastníků do losovacích košů:

1. JAR, Brazílie, Španělsko, Itálie, Německo, Argentina, Anglie, Nizozemsko, 

2. Japonsko, Korejská republika, KLDR, Austrálie, Nový Zéland, USA, Mexiko, Honduras, 

3. Nigérie, Pobřeží slonoviny, Ghana, Kamerun, Alžírsko, Paraguay, Chile, Uruguay, 

4. Francie, Portugalsko, Dánsko, Slovensko, Slovinsko, Švýcarsko, Řecko, Srbsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články