Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Skandální přemnožení fotbalových kapříků v Evropě

Berlín – Světový fotbal a s ním i miliony fanoušků této nejpopulárnější hry zažívají značné rozčarování nad nebývalým podvodem, který prorůstá Německem a také dalšími 10 zeměmi, včetně Belgie, Švýcarska nebo Maďarska. Čím více vyšetřování největší sázkařské aféry v historii postupuje, tím více šokována je veřejnost. Sportovním světem může notně otřást fakt, že se řada fotbalových ikon, které jsou vzory pro mladé kluky na celém světě, mohla nechat jednoduše podplácet od sázkových kanceláří. Stopy přitom vedou k nečistému zákulisí až 200 zápasů, včetně několika zápasů mezinárodní klubové Ligy mistrů a Evropské ligy.

Rozsáhlá policejní akce v Německu, Švýcarsku, Rakousku a Velké Británii s více než padesáti raziemi měla za následek zatčení 17 osob. Zároveň byla při prohlídkách zabavena finanční hotovost ve výši jednoho milionu eur. Podle vyšetřovatelů se čísla zmanipulovaných zápasů i počty zadržených osob mohou a zřejmě také budou dále zvyšovat. "Tohle je pro nás jedinečná příležitost, jak to všechno vyčistit. Vynést to na světlo. Vyzýváme jakéhokoliv hráče nebo fotbalového činovníka, aby nám řekl vše, co ví," uvedl generální manažer UEFA Gianni Infatino.

Vyšetřovatelé uvádějí, že mezinárodní skupina uzavírala nečisté pakty s hráči, funkcionáři, trenéry i sudími. "Rozhodující lidi upláceli velkými částkami, sami pak sázeli v evropských i asijských sázkových kancelářích," vysvětlil bochumský kriminalista Friedhelm Althans. Centrum sázkářského gangu mělo ležet přímo v Berlíně. Vyšetřovatelé zatím nechtějí zveřejňovat jména zadržených, podle deníku Berliner Morgenpost jsou mezi zatčenými dva chorvatští bratři, kteří hráli před čtyřmi lety velkou roli v aféře kolem úplatného německého rozhodčího Roberta Hoyzera. K bossům rozsáhlé sítě patřil i jistý turecký Němec - za pár týdnů si v asijské sázkařské kanceláři přišel v přepočtu na 25 milionů korun.

Je nám líto, video expirovalo.
Největší sázkařská aféra v historii

Český fotbal, i když v minulosti poznamenán korupčními skandály, v nynější souvislosti prozatím vychází s čestným kreditem. Přesto je i v tuzemském sportovním prostředí nebývalé rušno. Ke slovu se dostávají dokonce sportovní psychologové, aby pomohli hlavně mladým fotbalistům vytvořit si na zveřejněnou aféru jasný úsudek. "Jenom to nahrává těm skeptikům, kteří tvrdí, že fotbalisté hrajou jenom pro peníze, což není hezký obrázek o nikom," poznamenala psycholožka sportu Eva Tomešová.

Fotbaloví delegáti prohlašují, že nejsledovanější sport na světě s největší finanční podporou nenechají v žádném případě padnout. "Naší politikou je nulová tolerance k podvádění ve fotbale, kdo to udělá, toho vyloučíme. A vidíme už kladnou odezvu od některých hráčů, kteří přicházejí a říkají, co se dělo a o čem slyšeli," dodal Infantino.

UEFA zřídí telefonní linku pro vyšetřování korupce

Podobnému rozšíření (ne)sportovního podplácení by v budoucnu mohla zabránit speciální hotlinka, na kterou se hráči při styku s korupcí mohou svěřovat. "Pokud sami ty svoje příběhy zveřejňují, tak možná pro ně přišel moment, kdy si mohou ulevit. Oni se do toho třeba dostali nějakou manipulací sázkařů, kteří na ně tlačili - tam se dá člověk dostat do úzkých tak, že nakonec kývne," nastínila psycholožka.

Medializovaná aféra uškodila hlavně pověsti kopané, jednoho z globálních fenoménů dneška. Podvody, uplácení a korupci fotbal rozhodně nezažívá poprvé, nyní však přichází v době ekonomické krize. Fotbalové kluby si nyní musí vážit velkých sponzorů a fanoušci zase poctivých klubů.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články