ČTsport

ČTsport
čtvrtek 29. června 2017 Petr a Pavel

Zápas Francie a Irska se opakovat nebude

Velikost textu:
aktualizováno 20. 11. 2009 16:19

Bern - Výsledek středeční odvety baráže o postup na mistrovství světa mezi fotbalisty Francie a Irska podle dnešního rozhodnutí FIFA platí. Irové požadovali opakování zápasu, neboť domácím Francouzům zajistil postup na šampionát gól vstřelený po evidentní ruce útočníka Thierryho Henryho. Sám viník přitom uvedl, že by se případnému opakování duelu nebránil. "Výsledek utkání se nemůže změnit a zápas nemůže být opakován. Podle pravidel jsou verdikty rozhodčího konečné," uvedla FIFA v prohlášení.

Radost hráčů Francie
Radost hráčů Francie
Otevřít galerii
  • Radost hráčů Francie autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/CT4_default.jpg
  • Irské fanynky povzbuzují svůj tým v zápase proti Francii autor: AP Photo, zdroj: ČTK/AP http://img.ct24.cz/cache/140x78/article/13/1246/124556.jpg?1258580139

V prodloužení pařížského zápasu zajistil Francii vyrovnání na konečných 1:1 obránce William Gallas. Švédský rozhodčí Martin Hansson branku uznal, televizní záznam však ukázal, že gól by nepadl, kdyby předtím Henry nezastavil míč rukou. Sám francouzský útočník po zápase hraní rukou přiznal a okamžitě se stal terčem nenávistných vzkazů nejen irských fanoušků.

Raymond Domenech, trenér Francie:

"Nechápu, proč jsme bráni za viníky. Podle mě se baráž rozhodla už v Dublinu, na ten zápas se zapomíná. Teď mám radost z postupu, i když trochu zkalenou naším výkonem, rozhodčím a také reakcemi médií."

Sporný okamžik se stal středem pozornosti médií a vyvolal srovnání s pověstnou "boží rukou", jíž Argentinec Diego Maradona na mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku vyřadil Angličany. Irský kapitán Robbie Keane po utkání obvinil prezidenta FIFA Seppa Blattera a francouzského předsedu UEFA Michela Platiniho, že chtějí mít na mistrovství světa raději Francii než Irsko.

S omluvným gestem ve čtvrtek přišel za irským premiérem Brianem Cowenem i francouzský prezident Nicolas Sarkozy, naopak kouč reprezentace Raymond Domenech nevidí k omluvě důvod. "Byla to chyba rozhodčího, žádný podvod. Proto nevím, proč se po nás žádá omluva. Přece se nezabijeme za to, že rozhodčí udělal chybu. Nám se také nikdo neomlouval, když byl v zápase se Srbskem vyloučen náš brankář (Hugo Lloris), přestože se ničeho nedopustil," připomněl Domenech.

Zdroj: ČTK

      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.