Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Češi podlehli Ázerbájdžánu 0:2 a skončili v turnaji poslední

Al-Ajn (SAE) - Česká fotbalová reprezentace skončila na mezinárodním turnaji ve Spojených arabských emirátech poslední a bez vstřeleného gólu ze hry. Po semifinálové prohře v penaltovém rozstřelu od domácího výběru dnes v zápase o 3. místo prohrál tým Michala Bílka 0:2 se 125. mužstvem světového žebříčku FIFA Ázerbájdžánem. Český celek si nevytvořil žádnou větší šanci a většina reprezentačních nováčků ve zkoušce propadla. Další informace nabízí server fotbalživě.cz.

Zápas začal v odpoledním horku, přesto Češi hráli poměrně svižně a pozměněná sestava se snažila zvrátit pohled na tým, který v prvním utkání se Spojenými arabskými emiráty prohrál po bezbrankové remíze a penaltovém rozstřelu. V úvodu se několikrát pokusil obranu soupeře zaskočit Papadopulos, ale jeho snaha přišla vniveč a česká hra začala upadat. Marné byly pokyny trenéra Bílka, aby hráči přidrželi míč a hráli svůj fotbal; všechny české akce končily před šestnáctkou výběru Bertiho Vogtse.

Ohlasy po utkání:

Michal Bílek: "Takticky jsme utkání zvládali, získávali spoustu odražených míčů a soupeř se do hry moc nedostával. Jenže v ofenzivě jsme nebyli kvalitní a střídání naší hře už také nepomohla."

Michal Papadopulos: "Měli jsme málo fotbalovosti a hodně bojovnosti, která ale nestačí. Hrozně mě štve, že jsme prohráli s takovým soupeřem, to by se nemělo stávat."

Mario Lička: "Rozhodně se nedá říct, že jsme propadli, a nemyslím, že jsme si všichni automaticky zavřeli dveře. Je doba hledání, příště přijedou někteří noví hráči, ale někteří z dneška zůstanou."

Je nám líto, video expirovalo.
Ohlasy po utkání Česko - Ázerbajdžán

S přibývajícími minutami začali Ázerbájdžánci dělat českému týmu potíže rychlými křídelními akcemi, protože soupeř v systému 4-3-3 špatně pokrýval krajní prostory. Ve 32. minutě z jedné takové akce přišel Medveděvův centr, na který si vyskočil dynamický Džavadov a dostal papírového outsidera do vedení. Češi mohli v zápětí vyrovnat po akci Papadopulose. Ten však místo střely volil zpětnou přihrávku téměř mimo šestnáctku, na kterou si až z pozice beka naběhl Pudil, jenž v dobré pozici netrefil branku.

Dvojí zakončení nestačilo

Druhý poločas přinesl z pohledu Bílkova výběru přece jen zlepšenou hru, kombinace už nekončily výlučně na kopačkách soupeře a dvakrát se hráči dostali i do koncovky. V 57. minutě hlavičkoval Papadopulos mimo, v 65. pálil Blažek do náruče gólmana Farhada.

V závěru sice český celek soupeře přitlačil, ale vyloženou šanci, natož vyrovnání si nevypracoval. Navíc v předposlední minutě po gólu Abušova inkasoval podruhé a potupná prohra se slabým soupeřem byla na světě. Od porážky 0:1 v Lucembursku před čtrnácti lety s horším týmem Češi neprohráli.

Vítězi turnaje se stali fotbalisté Iráku

Ve finále zdolal Irák 1:0 domácí tým Spojených arabských emirátů, který v nedělním semifinále postoupil po penaltovém rozstřelu přes české reprezentanty. O jediný gól finálového duelu se ve 20. minutě postaral hlavou útočník Mahdí Karím. Výběr SAE tak prohrál poprvé pod vedením slovinského trenéra Srečka Katance, který mužstvo vedl v pěti zápasech.

Česká republika - Ázerbájdžán 0:2 (0:1)

Branky: 25. Džavadov, 89. Abušov. Rozhodčí: Faríd - Salíh, Šamsí (všichni SAE). ŽK: Medveděv, Abušov. Diváci: 500.

Jan Rajnoch
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články