Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Svěrkoš se Sivokem do Emirátů nepoletí

Praha - Trenér Michal Bílek dnes udělal v nominaci fotbalové reprezentace pro přípravný turnaj ve Spojených arabských emirátech další dvě změny. Nemocného Václava Svěrkoše nahradil už dopoledne Lukáš Magera, zraněného Tomáše Sivoka vystřídá ve čtvrtek ráno ve výpravě Jan Rajnoch. Již v pondělí se kvůli zranění omluvil záložník Radek Šírl, ale místo něj kouč náhradníka nepovolal. Podle Bílka vyřadila Svěrkoše z nominace silná angína. "Máme lékařské vyšetření. Není důvod tomu nevěřit, lékaři mu start zjevně nedoporučili," řekl trenér. Současně připustil, že u všech hráčů bude v budoucnu bedlivě sledovat, jak rychle se po omluvence v národním týmu zapojují do činnosti v klubu. "Nikoho k reprezentaci nebudeme nutit," prohlásil nový kouč.

Svěrkoš se omluvil z reprezentační akce kvůli zdravotním problémům opakovaně. Naposledy útočník Sochaux opustil národní tým před závěrem neúspěšné kvalifikace, přesto čtyři dny po utkání se Severním Irskem nastoupil do ligového zápasu v Lyonu. Podobně se po omluvě v reprezentaci zapojil do utkání svého klubu už za trenéra Petra Rady. Za poslední rok se omluvil z reprezentačního utkání počtvrté. 

Na srazu se zdálo, že všichni hráči budou připraveni na herní soustředění vyrazit, ale po podvečerním tréninku se ukázalo, že s týmem v pátek dopoledne nepoletí ani Tomáš Sivok. "Vyšetření ukázalo, že má zánět v úponu achilovky. Lékaři mu nařídili klid," oznámil večer mluvčí týmu Petr Svěcený.

V národním týmu zůstává stále dvacet hráčů, které čekají ve čtvrtek ještě dva tréninky. Do dějiště turnaje v Al Ainu odcestuje mužstvo v pátek dopoledne.

Bílka potěšilo, že k dalším změnám už sahat nemusí

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace se poprvé sešla pod Bílkem

"Na hráčích je vidět, že se na sraz moc těšili, to není divu. Je to pro ně ohromná výzva a šance. Už jen proto, že během dvou zápasů hodláme poslat do hry všechny nominované," uvedl kouč, který před hráče předstoupil poprvé. Po jeho boku byl už i Vladimír Šmicer v roli manažera.

Turnaj kouč bere jako významnou zkoušku. "Bude úspěch, když se z nováčků uchytí tři až čtyři hráči pro ostré zápasy. Moc těch zkoušek už nebude - možná prosincový duel v Argentině, přípravy v březnu, červnu a srpnu," vyjmenoval kouč termíny nejbližších zápasů.

O výběru SAE, s nímž hraje jeho tým v neděli, má prý dostatek informací díky Haškovi i svému asistentovi Luďku Klusáčkovi, kteří v Emirátech působili. "O dalších dvou týmech toho víme méně, ale na nedělní zápas Irák-Ázerbájdžán se půjdeme podívat, abychom něco vysledovali," vysvětlil kouč.

Šmicer má příklad v Bierhoffovi

Šmicer pojal svou první akci v nové funkci zodpovědně, mezi novináře dokonce dorazil ve slušivém obleku. Současně ale přiznal, že začínající soustředění bere především jako školu pro svou budoucí práci. "Budu se učit za pochodu a snažit se rychle do všeho dostat. Budu jakási pravá ruka trenéra a budu se snažit, aby naše mise skončila postupem," řekl Šmicer.

Vysvětlil však, že jeho pravomoci budou trochu jiné, než míval kdysi Vlastimil Košťál v éře trenéra Karla Brücknera. "On současně řídil svaz, jeho pozice byla trochu jiná. Ovšem jako hráč jsem si nemohl stěžovat, pro nás vždy zajistil kvalitní podmínky. A další věci hodnotit nechci a nemohu," uvedl šestatřicetiletý muž. Rád by se ve funkci adaptoval stejně rychle, jako před časem u německé reprezentace Oliver Bierhoff. "To je ideál, kterému bych se rád přiblížil, jeho působení je poučné," připustil.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články