Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Nordic Walking Tour Praha

Německý brankář Enke spáchal sebevraždu

Hannover (Německo) - Brankář německé fotbalové reprezentace a Hannoveru Robert Enke si vzal život. Dvaatřicetiletý gólman dnes zahynul na železničním přejezdu. Fotbalistův poradce potvrdil, že se jednalo o sebevraždu. Nejlepší brankář uplynulého ročníku bundesligy loni získal s národním mužstvem stříbrnou medaili na mistrovství Evropy. Kouč Joachim Löw s ním počítal jako s prvním brankářem pro světový šampionát v Jihoafrické republice.

"Dnes v půl osmé večer mi zavolala policie a oznámila mi, že Robert Enke je mrtvý. Je to hrozné," řekl Martin Kind, šéf Hannoveru, za který nastupuje i český útočník Jiří Štajner. "Vůbec nevím, co se stalo. Ale jsem si jistý, že to nemělo nic společného s fotbalem," dodal.

Podle svého přítele a poradce Jörga Neblunga spáchal Enke sebevraždu. "Robert si vzal život před šestou hodinou večer. Další informace budou oznámeny ve středu na tiskové konferenci v Hannoveru," řekl Neblung. Gólman po sobě zanechal manželku Teresu a osmiměsíční dcerku, kterou v květnu adoptovali. Před třemi lety Enkeovi přišli o svou dvouletou dceru Laru, která zemřela na vrozenou srdeční vadu.


Enke se na konci října vrátil do sestavy po několikatýdenní zdravotní pauze, kterou si vynutilo infekční onemocnění trávicího traktu. Kvůli dlouhé přestávce nedostal pozvánku k nadcházejícím přípravným zápasům národního týmu proti Chile a Pobřeží slonoviny.

Enke působil i v Barceloně a Fenerbahce

Enkeho smrt možná ovlivní nejbližší program národního mužstva před sobotním duelem proti Chile v Kolíně nad Rýnem. "Ještě nevíme, co bude ve středu," uvedl mluvčí svazu Harald Stenger. Šéf německého fotbalu Theo Zwanziger vyjádřil upřímnou soustrast rodině. "Jsme z toho úplně bez sebe a plni smutku," prohlásil. 

Enke v dresu německé reprezentace odchytal osm zápasů a národní tým s ním v brance jen jednou prohrál. Loni byl v odborném magazínu Kicker druhým nejlépe hodnoceným hráčem bundesligy, lepší byl pouze kanonýr Vedad Ibiševič z Hoffenheimu. Během kariéry působil Enke také v Mönchengladbachu, Benfice Lisabon a krátce v Barceloně, Fenerbahce Istanbul a Teneriffe. V Hannoveru chytal od roku 2004.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články