Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Ve fotbalové lize dojde i na vypjatý duel Sparty s Ostravou

Praha - Především letenský souboj Sparty s Ostravou bude vrcholem 13. kola první fotbalové ligy. V souboji půjde o třetí příčku tabulky, ale vzájemné duely dokážou zaplnit stadiony, i pokud zrovna oba kluby nehrají o pohárové pozice. Ligové kolo ovšem přinese i další zápletky. Například start vedoucích a dosud neporažených Teplic na půdě nevyzpytatelného Kladna či pokus slávistů zvrátit nevydařený podzim v Příbrami nebo také třetí souboj Bohemians 1905 proti Liberci v krátké době. V sobotu nabídne zápas Sparty s Ostravou od 18:00 program ČT2 a v pondělí od 17:00 duel Plzně s Brnem program ČT4. Obě utkání můžete sledovat na zpravodajském webu ČT24. Všechny zápasy každého kola jsou k vidění i na serveru fotbalživě.cz.

Nejvíce zájmu bude vzbuzovat sobotní zápas na Letné, kam dorazí Ostrava. Není divu, že také tentokrát bude atmosféra podobná evropským pohárům, pořadatelé počítají s 12 000 diváky a možná až tisícovka může dorazit ze severu Moravy. Sparta neprohrála v lize patnáctkrát za sebou, ale příliš mnoho podzimních remíz jí radost nedělá. Případná výhra nad velkým sokem by ale dala na mnohá zaváhání zapomenout. "Nejen diváci, ale také někteří hráči vnímají zápas velmi prestižně a věřím, že zbytek týmu dostatečně vyburcují. Je to odvěký rival, příznivci se předhánějí v hlasitosti podpory a zajímavějším choru," těší se trenér Jozef Chovanec na atmosféru utkání.

Ostrava v týdnu vypadla z domácího poháru, přesto v mužstvu převažuje pohoda, protože Baník "těží" body nad plán. "Víme, že pokud máme na Letné uspět, tak nesmíme chybovat. Třeba v Jablonci nebo na Slavii jsme nehráli špatně, měli jsme dost možností ke skórování, ale vzadu jsme vyrobili příliš mnoho chyb," řekl trenér Miroslav Koubek, jenž u soupeře kdysi působil jako hráč i trenér.

Příbram po třech porážkách za sebou klesla na desáté místo v tabulce a v nejméně vhodnou chvíli přivítá neoblíbenou Slavií, kterou už devět zápasů neporazila. Slávisty všeho věku zasáhla smutná informace o úmrtí legendárního Františka Veselého. O to více mohou chtít jeho nástupci uctít památku výhrou u Litavky. "Do Příbrami jedeme s cílem napravit nečekanou domácí porážku s Olomoucí. Musíme se vyvarovat chyb v obraně, které jsme si důkladně rozebrali. A v útoku musíme přidat více důrazu a přesného zakončení," naznačil trenér Karel Jarolím, kudy vede cesta k vítězství.

V Kladně se obávají formy teplických

Kladno už 270 minut nevstřelilo gól, ale proti favoritům to umí a chtělo by to dokázat i v duelu s vedoucími Teplicemi. "Trochu mě straší forma soupeře, hraje opravdu dobře. Na druhou stranu si vzpomínám na vzájemné poslední souboje a byly vždy vyrovnané, na Tipsport cupu jsme dokonce vyhráli," připomněl domácí kouč Martin Hřídel. Žlutomodří ze šesti vzájemných ligových zápasů pět vyhráli, jen jednou se museli spokojit s remízou a nynější neporazitelnost je znovu favorizuje.

Jablonec se v minulém kole díky výhře v Brně znovu bodově dotáhl na ligové čelo a před duelem s posledními Bohemians Praha má jasný cíl: získat další tři body a odčinit tak domácí prohru s Plzní. Bohemians míří na Střelnici s vědomím, že musí výrazně zlepšit obrannou fázi. Pražané sice v posledních zápasech s Mladou Boleslaví a Spartou vstřelili pokaždé po dvou gólech, ale nikdy jim to na body nestačilo. V posledních čtyřech kolech inkasovali už deset branek.

Olomouc zažehnala útlum a stoupá vzhůru tabulkou

Vítězství z Edenu hodlá Olomouc potvrdit proti Českým Budějovicím, které na Hané v samostatné lize ještě nevyhrály. Předposlední České Budějovice uhrály pod novým koučem Jaroslavem Šilhavým dvě remízy, ale zlomit čekání na výhru se jim nedaří. Tři body nezískaly už deset zápasů a v Olomouci se jim to nepovedlo nikdy.

V posledních čtrnácti dnech se fotbalisté Bohemians 1905 střetnou s Libercem již potřetí. "Do třetice je ten souboj pro nás nejdůležitější," připomněl trenér Pavel Hoftych, že ligové body potřebují Vršovičtí více než pohárový postup, který si po výsledcích 2:1 a 1:1 vysloužil soupeř. "Domácí prostředí nám velí konečně vyhrát," zdůraznil Hoftych, který vidí největší sílu soupeře v ofenzivě. Brankáře Sňozíka čeká 100. prvoligový zápas.

Mladoboleslavští odehráli velmi dobrý první poločas v Teplicích a rádi by na výkon navázali i doma se Slováckem. "Polovina hráčů včetně střelce Chramosty skončila bolestivě pokopaná, a tak jsme se celý týden dávali dohromady. Každopádně doma potřebujeme udělat tři body a za vítězstvím půjdeme důsledně jako proti Bohemians Praha," řekl trenér Dušan Uhrin. Slovácko s návratem útočníka Švancary dvakrát zvítězilo a posunulo se do klidnější spodní poloviny tabulky.

Program 13. kola:

Sobota 31. října:

16:00 1. FK Příbram - Slavia Praha, 18:15 Sparta Praha - Baník Ostrava.

Neděle 1. listopadu:

15:00 SK Kladno - FK Teplice, Baumit Jablonec - Bohemians Praha.

17:00 FK Mladá Boleslav - 1. FC Slovácko, Sigma Olomouc - Dynamo České Budějovice, Bohemians 1905 - Slovan Liberec.

Pondělí 2. listopadu:

17:30 Viktoria Plzeň - 1. FC Brno.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články