Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SKKP Handball Brno - HCB Karviná

Schalke nechce doplatit sumu za Morávkův přestup

Praha - Německý klub Schalke 04 se zdráhá doplatit většinu přestupové sumy za přestup talentovaného fotbalisty Jana Morávka do doby, než budou na české půdě vyřešeny všechny nejasnosti a soudní spory kolem jeho letního transferu z Bohemians 1905. Upozornil na to předseda představenstva FC Bohemians Praha Michal Vejsada, který zopakoval, že Morávkův bývalý klub z Vršovic při jeho přestupu postupoval v rozporu se zákonem. Představitelé Bohemians 1905 takovou teorii opět odmítli. Ředitel Lukáš Přibyl však připustil, že Schalke zatím na účet vršovického klubu převedlo zatím jen 300 tisíc eur z celkové přestupové sumy, která se pohybuje asi kolem tří milionů eur.

"Jsme se Schalke domluveni na splátkovém kalendáři a plnění určitých dohod. Pokud by však nebyly naplněny, jsme připraveni obrátit se až na arbitrážní komisi FIFA," řekl Přibyl. Ten si prý také stojí za tím, že Bohemians 1905 při Morávkově prodeji postupovali standardně a mají tak získat přestupovou sumu.

Podle Bohemians Praha je Morávkova smlouva neplatná

Vejsada však tvrdí, že Bohemians 1905 neměli právo Morávka do Německa prodat a nárokovat si pak peníze z transferu. Práva na hráče podle něj má klub FC Bohemians Praha, kde je právě Vejsada předsedou představenstva a který před čtyřmi lety skončil po svém krachu v konkurzu. Peníze za Morávka prý měly jednoznačně skončit na účtu zřízeném správcem konkurzní podstaty, protože Bohemians 1905 neměli oprávnění zpeněžovat práva k hráčům zapsaných v konkurzu. "Takže Morávkova smlouva se Schalke je podle nás neplatná. O tom, že něco není v pořádku, svědčí i to, že Schalke po první splátce zmrazilo další splátky a s dalším postupem chce vyčkat až do vyřešení všech soudních sporů v Čechách," řekl Vejsada.

Morávkovu budoucnost v Schalke prý současné spory neohrozí, otázkou ale zůstává, který z českých subjektů se nakonec bude radovat z tučného obnosu. Podle další Vejsadovy teorie je možné, že komplikovaný transfer Morávka nakonec může být kvalifikován jako přestup amatéra úplně zdarma.

"Tím, že svaz nakonec transferkartu vydal, se vystavil velkým problémům. Může to dojít tak daleko, že my jako FC Bohemians Praha budeme požadovat náhradu škody právě po svazu. Správce konkurzní podstaty přitom představitele svazu několikrát upozorňoval, aby kartu nevydával, dokud on smlouvu nepodepíše," řekl Vejsada, který se tak stále nechce vzdát tučného obnosu z lukrativního přestupu. "Podmínkou správce bylo, aby peníze za přestup šly na zvláštní účet, kde by ležely až do doby, než bude všechno kolem Morávka vyřešeno," uvedl Vejsada.

Morávek však dle jeho názoru není jediným hráčem z líhně Bohemians, kolem kterého se v blízké budoucnosti může strhnout stejný rozruch. Také sedmnáctiletý talentovaný útočník Sparty Praha Václav Kadlec loni v létě prý z Bohemians 1905 na Letnou zamířil i přesto, že byl také zapsaný v konkurzu jako hráč registrovaný u Vejsadových FC Bohemians. "Stále se to opakuje, pan Vejsada nemluví pravdu. Všichni hráči byli řádně na svazu registrováni pod Bohemians 1905," reagoval Přibyl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články