Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Sparťané i slávisté chtějí přiživit postupové šance

Praha - Přiživit své postupové naděje chtějí fotbalisté Sparty Praha ve čtvrtečním třetím utkání základní skupiny Evropské ligy proti CFR Kluž. Pokud chce český vicemistr reálně přemýšlet o tom, že si zahraje v soutěži i v jarní sezoně, musí rumunský klub porazit. Fotbalisté pražské Slavie se pokusí na hřišti Valencie zapomenout na předchozí debakl s Lille. I když je český mistr před utkáním velkým outsiderem, potřebuje po dvou prohrách nutně bodovat. Další neúspěch by srazil jeho šance na účast ve vyřazovacích bojích do oblasti teorie. Obě utkání vysílá ČT4 a zpravodajský web ČT24. Přímé přenosy začínají v 19:00 a 21:00. Informace najdete také na serveru fotbalživě.cz.

Sparťanský podzim je jako na houpačce: výhra nad Panathinaikosem, vzápětí propadák v aténské odvetě, výborný zápas proti Eindhovenu, následně selhání v Kodani. Podobně si vedou Pražané i na domácí scéně. Po výhře v derby a pohárové kanonádě v Českých Budějovicích přišlo domácí zaváhání se stejným soupeřem v lize.

Sparta hrála v evropských pohárech doma třikrát a pokaždé odcházeli fanoušci ze stadionu spokojeni, byť naposledy jí Eindhoven vzal dva body. Jenže Kluž rozhodně nebude o nic slabší než nizozemský klub, což prokázal vzájemný souboj obou týmů, v němž Kluž prohrála na nizozemské půdě těsně 0:1. Pro Kluž to nebyl výjimečný výsledek. Stejně jako Sparta má založenou hru na dobré obraně, ale branek příliš nestřílí. Výjimkou byl poslední ligový zápas, v němž porazila 4:1 Rapid Bukurešť a vyhoupla se na druhé místo rumunské ligy, kde jsou však jen vinou horšího skóre.

Spartu trápí ztráty v záloze

Pro sparťanské výsledky jsou vždy klíčové výkony záložníků a ve středu hřiště má největší ztráty. Vedle dlouhodobých marodů Bergra a Kladrubského má potíže i Hušek, jehož znova zradila záda. Mimo je také Žofčák, ze širšího kádru vypadli i Švenger a Sus. V sobotu sice místo Huška naskočil Kucka, ale herní pauza zaviněná zraněním byla na slovenském hráči znát. V příštím duelu v Kluži na tom může být Sparta s absencemi ještě hůř, neboť pět hráčů (Blažek, Řepka, Wilfried, Kušnír, Hoheneder) má žlutou kartu a je ohrožena trestem.

V dresu rumunského klubu mají podobné problémy tři hráči (Dani, Mara, Muresan), ale portugalský kouč António Conceicao, jenž tým převzal v dubnu po české dvojici Jindra - Uhrin, může vybírat ze širokého kádru. V něm je celá řada cizinců, především Portugalců, Brazilců, Argentinců, své krajany z Pobřeží slonoviny může potkat na hřišti i Wilfried.

Zápas rozhodují Rusové, jako hlavní osmatřicetiletý Alexej Nikolajev, jenž ještě nikdy zápas českého mužstva neřídil.

Slávisté mohou jen překvapit

Slávisté po vyřazení v předkole Ligy mistrů od Tiraspolu sice prošli do hlavní fáze Evropské ligy, ale tam zatím tápou. Po porážkách 0:2 v Janově a 1:5 doma s Lille uzavírají tabulku skupiny B a s hrozivým skóre 1:7 jsou nejhorším týmem v soutěži. Pokud nechtějí Pražané už v polovině základní části ztratit reálnou naději na postup, musejí ve Valencii bodovat, nejlépe vyhrát. "O postupu se teď nechci bavit. Chtěli jsme uspět doma s Lille, ale to se nepodařilo. Víme, co nás čeká teď. Těžko přemýšlet, jestli postoupíme nebo ne. Každopádně chceme uhrát co nejlepší výsledek a uvidíme, co bude dál," řekl novinářům trenér Jarolím.

Bilance i forma hovoří pro Valencii. Španělský klub vede spolu s Lille tabulku a v domácí soutěži naposledy odolal nájezdům slavné Barcelony. Uhrát přitom mohl i lepší výsledek než bezbrankovou remízu. Zatímco Pražané vyhráli jediný z posledních 21 pohárových duelů, Valencie je v evropských soutěžích už 14 utkání neporažena. Od českých týmů nikdy nedostala gól a dobré vzpomínky má i na Slavii, jíž před třinácti lety vyřadila po venkovní výhře 1:0 a domácí remíze 0:0 z Poháru UEFA.

"Včera v Lize mistrů došlo ke spoustě překvapení. Kdyby se zrodilo další zítra v našem zápase, bylo by to hodně příjemné," prohlásil kouč Jarolím s tím, že slávisté nemají co ztratit. "Rozhodně neodlítáme s tím, že budeme chtít Valencii přehrát. Musíme být hlavně aktivní v obranné činnosti, snažit se přistoupit k soupeři a nenechávat mu moc prostoru."

Strach jde z Villy

Slávistické šance může značně ovlivnit, zda nastoupí kanonýr David Villa. Nejlepší střelec loňského Eura a jeden z kandidátů na zisk Zlatého míče utrpěl začátkem října zranění stehenního svalu a podle původních prognóz měl chybět tři týdny. V posledních dnech se však uzdravil natolik, že už naplno trénuje.

Český šampion i nadále zápolí s marodkou. Oslabená je především záložní řada, kde chybějí Ladislav Volešák, Jaroslav a Milan Černí a Petr Janda. Vedle dalších dlouhodobých marodů Josefa Kaufmana a Tomáše Pekharta zůstali v Praze i Vladimír Šmicer, který má svalové problémy, a zraněný lotyšský brankář Deniss Romanovs. Nahradí ho zkušený Martin Vaniak, kterému Jarolím v pondělí oznámil, že bude zbytek podzimu jen náhradníkem. Ve výpravě je i mladý gólman Jan Hanuš. "Jestli se nestane nic zásadního, chytat bude Vaniak," řekl Jarolím.

Zápas budou řídit belgičtí rozhodčí v čele s hlavním sudím Sergem Gumiennym.

Předpokládané sestavy:

Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Kucka (Kovba), Zeman - Wilfried, Kadlec.

Kluž: Stancioiu - Panin, Muresan, Cabrera, Edimar - Dani, Culio, Peralta, Deac - Nei, Traoré.

Valencie: César Sanchéz (Moya) - Miguel, Navarro (Alexis), Dealbert, Bruno - Albelda, Banega, Pablo, Mathieu - Mata, Žigič (Villa).

Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka - Ragued, Trapp - Vasiljevič (Vlček), Belaid, Hloušek - Šenkeřík.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články