Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Kvalifikace: Slováci vyhráli v Polsku, Slovinci porazili San Marino

Chorzów (Polsko)/ San Marino - Fotbalisté Slovenska si vybojovali historicky první účast na světovém šampionátu. Postup na mistrovství světa 2010 v Jihoafrické republice jim zajistila dnešní výhra 1:0 v Polsku, o které rozhodl již ve 3. minutě vlastní gól domácího obránce Seweryna Gancarczyka. Třetí kvalifikační skupinu Slováci vyhráli o dva body před Slovinskem. To v San Marinu potvrdilo roli favorita a po vítězství 3:0 si zahraje baráž o mistrovství světa na úkor Čechů, kteří za Slovinci zůstali o dva body.

Slováci potřebovali v Polsku pod vedení trenéra Vladimíra Weisse vyhrát, aby mohli slavit postup. Jenže těsně před zápasem začalo sněžit, což výrazně zhoršilo podmínky pro hru. Paradoxně na to ale doplatili domácí, když při špatné viditelnosti neodhadl obránce Gancarczyk centr Hamšíka a vstřelil si vlastní gól.

Slovensku ovšem prvotní impuls spíše uškodil. Po zbytek zápasu totiž byli lepší Poláci, kteří jen kvůli skvělým zákrokům slovenského brankáře Muchy nevyrovnali. Slovensko se tak stalo posledním devátým přímým postupujícím z Evropy na šampionát v Jihoafrické republice.

Slovensko vede, Slovinci míří do baráže

Favorizovaná Slovinci nakonec kvůli úspěchu Polska zamíří v JAR do baráže. Vítězství nad outsiderem skupiny, San Marinem, svými góly zajistili ve 24. minutě kapitán Milivoje Novakovič a po změně stran Dalibor Stevanovič s Marko Šulerem. San Marino přitom dlouho odolávalo.

Za celou kvalifikaci dali hráči z Apeninského poloostrova jediný gól, a tak se dalo předpokládat, že na vyrovnání nedosáhne. Zvlášť když brzy po změně stran hřiště opustil jednoznačně nejlepší střelec v historii země Selva. Naopak v 67. minutě zvýšil Stevanovič a devět minut před koncem uzavřel střelecký účet Šuler.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články