Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Policie zadržela 18 polských fanoušků

Praha – Do Prahy se sjeli polští chuligáni, možná vůbec nejhorší výtržníci současné Evropy. Policisté jich zadrželi celkem osmnáct. Tři z nich byli obviněni z útoku na veřejného činitele. Už od pátku byli policejní specialisté v plné pohotovosti. Kolem 4000 polských fotbalových fanoušků dorazilo 54 autobusy a dále vlaky, automobily a letecky do Prahy. Stovky polských fanoušků se sešly na Staroměstském náměstí. Před společným odchodem ke stadionu na Letné vyvěsili chuligáni prapor jednoho z největších polských fotbalových klubů přímo na věži Staroměstské radnice, házeli dýmovnice a skandováním provokovali policisty. Ke rvačkám mezi znesvářenými fanoušky polských klubů došlo až před fotbalovým stadionem. Po zápase policie fanoušky doprovázela a k žádným vážnějším incidentům při jejich odjezdu již nedošlo.

Policisté zažívali nejkrušnější chvíle před letenským stadionem. Polští fotbaloví fanoušci napadli pořadatelskou službu a pokusili se proniknout dovnitř bez vstupenek. Několika desítkám se to podařilo. Poláků, kteří neměli lístky na kvalifikační zápas, bylo na Letné podle policie kolem tisícovky. Proti rozvášněnému davu zasáhli strážníci na koních a psovodi - vzduchem létaly dýmovnice a dělbuchy. Celkem policisté zadrželi 18 Poláků. Před stadionem také strážníci zabavili asi padesát falešných vstupenek.

Na Staroměstském náměstí situaci řešilo několik desítek těžkooděnců, kterým se rozvášněný dav podařilo udržet pohromadě. Obávaní fanoušci se pokoušeli rozprchnout do okolních ulic a rvát se mezi sebou. Policie řešila také případ krádeže v obchodu ve stanici metra Hradčanská. Tři cizinci skončili pro podezření z přestupku na policejním oddělení.

Klid byl na severní Moravě a v Královéhradeckém kraji, odkud mířili do Prahy další fanoušci. Přes Moravskoslezský a Olomoucký kraj cestovalo od pátečního večera do dnešního dopoledne asi 300 fotbalových fanoušků z Polska. Jejich přesun do Prahy byl klidný až na dva drobné incidenty na čerpacích stanicích, kde policie několik lidí zadržela. Pouze jednoho Poláka policisté vrátili na hranici zpět kvůli výtržnosti z dřívější doby. Severomoravští policisté sledovali i noční vlak Excelsior, který z metropole vyjel v 00:09 a část fanoušků se jím vrátila do Polska.

Policie spustila obrovská bezpečnostní opatření

"Polští fanoušci i přímo v sektorech neváhají používat různé zbraně, kovové opasky a podobně," řekl před zápasem policejní spotter Martin Synecký. "Monitorujeme pohyb fanoušků, ty rizikovější skupiny doprovázíme, dochází ke kontrolám jejich dopravních prostředků. To bude trvat v průběhu celého dne," řekla v sobotu ráno mluvčí policejního prezidia Veronika Benediktová.

116681.jpg116680.jpg116679.jpg

Až dosud žádné opatření fotbalových pořadatelů a policistů nebylo tak masivní. Obvykle je při rizikových zápasech v permanenci zhruba 300 pořadatelů a 400 policistů. Nyní bylo připraveno 800 pořadatelů a 1000 policistů spolu s pyrotechniky, speciální jednotkou nebo antikonfliktním týmem. "My tato opatření máme komplexně připravená už i ve spolupráci s ostatními kraji," uvedl ředitel pražské policie Martin Červíček.

Kdo je kdo mezi nejtvrdšími fotbalovými nájezdníky, to nyní českým policistům pomáhají určit polští kolegové. Když Praha zažila rizikový střet se srbskou Crvenou Zvezdou, dojel pomoci jediný srbský policista, nyní Polsko posílá hned dvacet svých specialistů.

Přestože policisté původně pracovali s informací, že by polští chuligáni měli do Prahy přijet už v pátek večer, nakonec se situace změnila a většina z tisícovek polských fanoušků přijela až dnes odpoledne.

Obávaní rowdies překvapili způsobem i časem dopravy. Oproti jiným předpokladům nejmasovější příjezd do Prahy naplánovali hlavně auty až na poslední chvíli. Byli mezi nimi i vyhlášení rváči z měst poblíž litevských či ruských hranic, kteří ani neměli na utkání vstupenky.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články