Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Češi si zahrají proti Polsku o uchování postupové naděje

Praha - Česká fotbalová reprezentace si dnes večer zahraje o uchování naděje na účast na mistrovství světa. V předposledním kvalifikačním duelu se tým Ivana Haška utká s Polskem a potřebuje v Praze vyhrát. Ani soupeř ale ještě nepřišel definitivně o postupovou šanci a velmi záležet bude na výsledku souběžně hraného zápasu Slovensko - Slovinsko. Na Letné se proto čeká bitva, na jejímž konci můžou zůstat oči pro pláč jednomu, ale také oběma týmům. Utkání bude řídit jeden z nejzkušenějších evropských sudích Dán Claus Bo Larsen, asistenty budou Henrik Sonderby a Anders Norrestrand. Zápas začne ve 20:30 a zpravodajský web ČT24 z něj nabídne on-line reportáž.

 

České fotbalisty ponechá ve hře jen vítězství. A to ještě musí doufat, že Slovensko neprohraje se Slovinci. "Nemáme svoji situaci ve svých rukou, ale boj o baráž nevzdáme do poslední minuty, ve které pro nás bude existovat postupová naděje. Věříme navíc tomu, že nám Slováci pomohou a zvítězí," opakuje od zápasu se San Marinem trenér Hašek.

Na zbývající zápasy sice přišel o Jana Kollera, s nímž se spoluhráči i fanoušci rozloučí těsně před sobotním duelem, a na poslední chvíli také o zraněného Václava Svěrkoše, přesto kouč věří ofenzivní síle svého týmu. Především pak sází na souhru navrátilce Tomáše Rosického s Milanem Barošem, který se už nemůže dočkat, až mu bude jeho parťák zase připravovat gólové šance. "Rosa vždy vymyslí něco neočekávaného. Musím být soustředěný a být připravený šanci proměnit," uvedl Baroš.

Svěřence Haška čeká velká neznámá

Hašek tentokrát na rozdíl od jiných utkání nemůže počítat s tím, že se mu s pomocí stratéga Karla Brücknera podaří najít protihru na systém soupeře. Polsko se totiž po nedávném otřesu a změně trenéra představí ve zcela jiné sestavě a zbrusu nová bude především obranná řada. "Bude to pro nás trochu neznámá, ale musíme se soustředit na svoji hru. Hrajeme doma," zopakoval další navrátilec do týmu Libor Sionko krédo, s nímž reprezentace porážela v nejlepší Brücknerově éře přední světové týmy.

Ivan Hašek:

"Dávali jsme informace po celý týden - z polského tisku a televize i našich lidí v Polsku. I proto se domnívám, že z osmdesáti procent už dokážeme odhadnout, jak soupeř nastoupí. Jasné je, že má ve svém středu i po změnách kvalitní hráče, kteří dokážou držet při sobě a jejich síla je odpovídající týmu, který nás loni na podzim porazil."

Češi navíc věří, že zůstane zachována tradice posledních let, podle níž v závěru kvalifikace mají nejlepší formu. Stačí připomenout minulou kvalifikaci ME a zápas v Německu nebo předchozí baráž o účast na MS proti Norsku. V brance má tým navíc Petra Čecha, který sází na to, že dosud ve všech kvalifikacích postoupil, tedy pokud byl v brance.

Od Poláků se čeká hra na rychlé brejky po křídlech

Poláci mají ještě také teoretickou naději na postup, ale už také myslí na evropský šampionát v roce 2012, který budou pořádat. Polský svaz trochu překotně vyhodil nizozemského experta Lea Beenhakkera, na jehož místo byl dosazen Stefan Majewski. Ten reprezentaci přes noc obrátil naruby. Zbavil se i obvyklých opor, na poslední chvíli i nejlepšího kanonýra Euzebiusze Smolarka. Polská média věří, že jeho sázka na mladé hráče, klasické rozestavení 4-4-2 a taktické záměry mohou soupeři znepříjemnit plány. Očekává se hra na rychlé brejky v křídelních prostorech, proto údajně trenér zvažuje nasazení mladého rychlonohého útočníka Kamila Grosického z Bialystoku, který je však nejméně zkušeným členem současného kádru Polska.

Těžký úkol čeká i na trenéra brankářů Jozefa Mlynarczyka, který musí vybrat jedničku mezi Jerzym Dudkem a Wojciechem Kowalewským. Oba se vrací do národního týmu po delší pauze, ale zatímco Kowalewski pravidelně nastupuje za Iraklis Soluň, zkušenější Dudek je náhradníkem v Realu Madrid. Přesto vše nasvědčuje tomu, že právě on bude chytat.

Ve středu obrany by měl kapitána Michaela Žewlakowa, kterého Majewski vynechal z nominace, překvapivě nahradit třiadvacetiletý Piotr Polczak z Cracovie Krakov, jenž má na kontě pouze čtyři přípravné zápasy. Novým kapitánem bude spoluhráč Tomáše Hübschmana z Šachtaru Doněck Mariusz Lewandowski.

Na MS může postoupit dalších šest evropských celků

Šest evropských celků se může připojit k Anglii, Nizozemsku a Španělsku a s předstihem si zajistit účast na fotbalovém mistrovství světa v Jihoafrické republice. Nejblíže k postupu mají Italové a Slováci, kterým stačí získat bod. V předposlední hrací den kvalifikace mohou slavit i Dánové, Švýcaři, Němci a Srbové.

Klíčový zápas, který rozhodne o osudu třetí kvalifikační skupiny o postup na fotbalové mistrovství světa, uvidí v sobotu večer Bratislava. Domácí Slováci jsou před soubojem se Slovinskem jediný bod od historické účasti na šampionátu a navíc mají ve svých rukou i osud českého týmu. Pokud zvítězí, výrazně tím posílí naděje Haškova výběru na baráž. Slovinci však na Tehelné pole dorazili pro tři body, které by Čechům prakticky přibouchly dveře na šampionát. "Věřím hráčům, že to zvládnou. Máme mladou generaci, která je dravá, nemá žádné zábrany a hraje fotbal pro radost. Pro naši reprezentaci to je zápas dvacetiletí, jsme krůček od splnění snu," řekl slovenský kouč Vladimír Weiss. 

Předpokládané sestavy:

Česko: Čech - Grygera, Sivok, Hubník, Jankulovski - Štajner (Sionko), Hübschman, Rosický, Plašil - Baroš, Necid.

Polsko: Dudek - Rzezniczak, Glowacki, Polczak, Gancarczyk - Blaszczykowski, M. Lewandowski, Guerreiro, Obraniak - Jeleň, Brožek (Grosicki).

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články