Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Polští rowdies míří do Prahy, policie má pohotovost

Praha - Čtyři tisíce polských fotbalových fanoušků míří do Prahy na zítřejší kvalifikační zápas o postup na mistrovství světa v Jihoafrické republice. Protože polští fotbaloví chuligáni patří k nejobávanějším v Evropě, chystá policie rozsáhlá bezpečnostní opatření, aby zabránila bitkám. Dnes vpodvečer bude také z bezpečnostních důvodů ukončen prodej zbývajících vstupenek. Polská strana přitom vzhledem k počtu chystajících se rowdies dostala jen 2500 lístků.

"Všechno je vedeno snahou mít přehled o pohybu, respektive o výskytu nejtvrdšího jádra fanoušků. Jenom připomínám, že jde o vysoce rizikové utkání. Jsem rád, že pořadatel (ČMFS) vzal na vědomí naše doporučení a že se snaží připravit co možná nejlepší podmínky pro to, aby utkání na stadionu proběhlo bez problémů," řekl ředitel pražské policie Martin Červíček.

Policie si na agresivní fotbalové nadšence počká už na hranicích

Bezpečnost v pražských ulicích budou zajišťovat příslušníci pořádkové, dopravní i kriminální služby, policisté na koních, psovodi se služebními psy a pyrotechnici. V záloze bude připravena i speciální pořádková jednotka a antikonfliktní tým. Na příjezd příznivců polského týmu se chystá i cizinecká policie.

Podle Červíčkových informací bude pražská policie spolupracovat i s policií v krajích hraničících s Polskem. "Spolu s policií z ostatních krajů jsme zavedli opatření, kdy se chceme kontrolou těchto osob zabývat už při vstupu do republiky. Máme vytipované rizikové skupiny fanoušků, které jsou předmětem našeho zájmu," řekl Červíček.

Většina polských fanoušků by měla dorazit vlastními vozy. Vzhledem ke komplikované dopravní situaci a nedostatku parkovacích míst na Letné policie doporučuje, aby se diváci vydali na zápas raději městskou hromadnou dopravou a v dostatečném předstihu kvůli bezpečnostním kontrolám, které budou provázet vstup na stadion.

Rozzlobení stoupenci zeleného trávníku trápí polské úřady

Zápas jako rizikový vyhodnotila nejen policie, ale i mezinárodní fotbalová federace FIFA. Ta letos v květnu dokonce varovala Polský fotbalový svaz, že v případě opakování výtržností ze strany rowdies může dojít až k vyloučení jeho týmu z bojů o mistrovství světa.

Polští fanoušci se často dopouštějí násilností, na stadionech v Polsku i jinde ve světě jsou s nimi dlouhodobě problémy. Polská vláda proto loni schválila předpisy, od nichž si slibuje, že boj s výtržníky bude úspěšný. Fanoušci v Polsku, které bude spolupořadatelem mistrovství Evropy v roce 2012, mají například zakázáno zakrývat si tvář maskou, mít u sebe zbraně nebo pyrotechniku. Výtržníkům hrozí zákaz vstupu na stadiony až na šest let.

Kořen problému? Vzájemná rivalita polských fotbalových týmů

Zpravodaj České televize v Polsku Miroslav Karas také upozornil na specifikum tamních rowdies. "Polští chuligáni mají jednu zvláštnost a to, že na mezistátních zápasech projevují i svou klubovou nenávist. Právě zde koření jejich nenávistné projevy. Např. fanoušci Legie Varšava, kteří do Prahy přijedou, se nesnášejí s fanoušky Lechu Poznaň," doplnil Karas.

Například v Severním Irsku se polští rowdies vyřádili už před zahájením duelu. Z jejich sektoru přilétly na hřiště světlice, chuligáni potom házeli různé předměty i po policii. Polský svaz za jejich chování dostal pokutu v přepočtu téměř půl milionu korun.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články