Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Na hřišti se Bohemky střetly poprvé, u soudu se zápas táhne roky

Praha – Poprvé v nejvyšší fotbalové lize se dnes střetly dva kluby téměř totožného názvu: Bohemians Praha a Bohemians 1905. Bitvu o to, kdo má právo hrát s tradičním klokanem na dresu, vedou už léta, a tak byla atmosféra před duelem mimořádně napjatá. Doprovázelo ji i skokové zdražení vstupného a výhrůžky, že jeden z klubů k zápasu vůbec nenastoupí.

Na trávníku měřily síly devadesát minut, u soudu se perou čtyři roky. Střížkovská Bohemka je doma na Strahově a fanoušky počítá na stovky. Bohemka z Vršovic běžně vyprodá sedmitisícový stadion a už před zápasem chtěla dát najevo, že praví klokani jsou od Botiče.

Napětí před stadionem se dnes dalo krájet. Hostům se nelíbil malý počet pokladen, pořadatelé trvali na důkladných prohlídkách. Střížkovská Bohemians dokonce hrozila, že k zápasu s rivalem z Vršovic nenastoupí. Nakonec nastoupila, ale jednorázově zvedla vstupné ze sta korun na tři sta. "Jsou to všechno provokace od domácích. Bohužel i to přináší dnešní zápas," uvedl ředitel Bohemians 1905 Lukáš Přibyl.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Jana Osúcha

"Webové stránky Bohemians 1905 jsou plné výhrůžek, že nám zdemolují stadion, že napadnou naše fanoušky. Musíme najmout mnohem větší ochranku, čtyřikrát až pětkrát. Na předchozí zápasy to nebylo potřeba," vysvětlil důvod pro skokové zdražení lístků sportovní ředitel Bohemians Praha Josef Jícha. Kvůli drahým lístkům a podezření, že domácí je měli zadarmo, se Vršovičtí obrátili na obchodní inspekci.

Spor mezi kluby trvá už od roku 2005, kdy si tehdejší FC Střížkov pronajal symboly slavného klubu, který skončil v konkurzu. Fanoušci tradiční Bohemky pak založili vlastní klub - Bohemians 1905. Spory se od té doby vlečou u civilních i fotbalových soudů. "Samozřejmě ten problém řešíme a budeme ho řešit už na příštím výkonném výboru," říká předseda ČMFS Ivan Hašek.

Do už tak složité kauzy je navíc zapletena i třetí Bohemka - klub Bohemians, který hraje nejnižší pražskou třídu. Založil ji ředitel původní Bohemians, která skončila v konkurzu.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články