Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Polsko nastoupí proti českým fotbalistům bez Boruce i Žewlakowa

Varšava - Hned několik tradičních opor opomenul nový trenér polské fotbalové reprezentace Stefan Majewski v nominaci na závěrečné kvalifikační zápasy o mistrovství světa s Českem a Slovenskem. Mezi 23 vybraných hráčů se nedostali například brankářská jednička Artur Boruc, kapitán Michael Žewlakow či zkušený Jacek Krzynówek. Naopak se do týmu vrací hráči, kteří se v národních barvách delší dobu neobjevili. Mimo jiné gólman Realu Madrid Jerzy Dudek. Do národního mužstva se vracejí také například Maciej Iwanski, Jaroslaw Bieniuk, Mariusz Pawelec či Adam Kokoszka, kteří v polské reprezentaci chyběli nejméně dva roky.

Žewlakowa s Krzynówekem nový trenér nevybral, protože se s nimi již nepočítá pro další kvalifikační cyklus, a tak v závěru toho současného hodlá raději otestovat jiné hráče. A to i proto, že Polsko je téměř bez šance na postup, a tak si může dovolit experimentovat se sestavou. Není přitom jasné, zda tým povede v další kvalifikaci právě Majewski, který je ve funkci po odvolání Lea Beenhakkera dočasně.

Nominace nového trenéra vzbudila diskuze především kolem postu brankáře. Majewski překvapivě vynechal krajánka z Celtiku Glasgow Boruce, který je i přes současný pokles formy dlouhodobě polskou jedničkou. Místo něj Majewski povolal veterána Dudeka, který jen vysedává na lavičce Realu Madrid a je bez zápasové praxe. Spolu s ním je v nominaci ještě Wojciech Kowalewski, který branku národního týmu hájil naposledy před sedmi lety.

Majewski oznámil i jména svých spolupracovníků. Bartlomiej Zalewski bude - stejně jako v Bialystoku - plnit roli asistenta a Jozef Mlynarczyk, který v roce 1987 pomohl Portu vyhrát Pohár mistrů evropských zemí, se stal trenérem brankářů.

Nominace polské fotbalové reprezentace:

Brankáři: Dudek (Real Madrid), Przyrowski (Polonia Varšava), Kowalewski (Iraklis Soluň)

Obránci: Jodlowiec (Polonia Varšava), Glowacki (Wisla Krakov), Gancarczyk (Lech Poznaň), Bieniuk (Widzew Lodž), Kokoszka (Empoli), Pawelec (Slask Wroclaw), Polczak (Cracovia Krakov), Rzežniczak (Legia Varšava)

Záložníci: Murawski (Rubin Kazaň), Obraniak (Lille), Blaszczykowski (Dortmund), Guerreiro (Legia Varšava), M. Lewandowski (Šachtar Doněck), Iwaňski (Legia Varšava), Piszczek (Hertha Berlín), Smolarek (bez angažmá), Peszko, Wilk (oba Lech Poznaň)

Útočníci: Janczyk (Lokeren), Jeleň (Auxerre), R. Lewandowski (Lech Poznaň), Brožek (Wisla Krakov), Grosicki (Bialystok)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články