Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Česká fotbalová jednadvacítka si veze z Německa cenné vítězství

Wiesbaden - Čeští fotbalisté do 21 let dnes v kvalifikaci mistrovství Evropy překvapivě vyhráli na hřišti favorizovaných Němců 2:1. O oba góly se postaral brněnský útočník Michael Rabušic. Němci, kteří hráli posledních 20 minut o deseti, snížili až v nastavení z penalty. Češi si tak upevnili vedení v tabulce páté skupiny a udělali rázný krok k postupu do baráže, kam postoupí vítězové deseti kvalifikačních skupin a nejlepší čtyři týmy z druhých míst.

Čeští hráči vstupovali do utkání jako lídr skupiny, který vyhrál všechny tři zápasy s celkovým skóre 12:0. Přesto byli jasným favoritem domácí Němci. Vždyť v červnu vyhráli evropský šampionát a před rokem i ME do 19 let. Češi ale dokázali využít současné formy a Němce nečekaně zaskočili.

Trenér českého týmu Jakub Dovalil udělal oproti poslednímu zápasu se Severním Irskem menší změny v sestavě. Především do základní sestavy zasadil brněnského útočníka Rabušice, který prokazuje v úvodu sezony velmi dobrou formu. Že to byl velmi dobrý tah, dokázal Rabušic již v 21. minutě. Němci do té doby měli územní převahu, ale šance na obou stranách nepřicházely. Až Češi rychle rozehráli aut, Hloušek vyslal před branku přízemní centr a Rabušic střelou ve skluzu z pěti metrů otevřel skóre.

Němci se rychle oklepali a přidali na obrátkách, ale český brankář Vaclík musel zasahovat jen po střelách z dálky. Do poločasu předvedli Češi ještě jednu téměř totožnou akci jako při vedoucím gólu, ovšem tentokrát byl domácí brankář u míče dřív než Rabušic.

Ve druhé půli padly dvě branky ze dvou penalt

Poté se hrálo především ve středu hřiště, až v 69. minutě přišla rychlá akce Čechů, Vácha hledal před brankou Hlouška a ten se skácel k zemi. K překvapení domácích fanoušků nařídil sudí pokutový kop a vyloučil beka Celozziho, který Hlouška zatáhl za dres. Rabušic si s nařízenou penaltou bez problémů poradil a připsal si tak svůj třetí zásah v kvalifikaci, čímž se vyrovnal Pekhartovi s Dočkalem.

Oslabení Němci se vzmohli již jen na snížení, když Gecovův faul potrestal v nastavení rovněž z pokutového kopu Hummels. Zároveň tak ukončil neprůstřelnost českého brankáře Tomáše Vaclíka, který v dresu národního týmu inkasoval poprvé po 450 minutách.

Německo - Česká republika 1:2 (0:1)

Branky: 90.+2 Hummels z pen. - 21. a 70. z pen. Rabušic. Rozhodčí: Attwell - Matadar, Collin (všichni Angl.). ŽK: Schwaab, Naki, Bastians - Lecjaks, Čelůstka. ČK: 69. Celozzi. Diváci: 4089.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články