Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Čeští fotbalisté chtějí proti San Marinu uspořádat kanonádu

Kroměříž - Fotbalová reprezentace ve středu zahájí plán na zachování nadějí na postup na mistrovství světa. Cílem je vyhrát zbývající tři zápasy, ale v utkání proti San Marinu v Uherském Hradišti nepůjde pouze o očekávané vítězství, ale také o jeho výši. Tým Ivana Haška půjde do zápasu s myšlenkami na vysokou výhru, v ideálním případě na hranici rekordního zápisu v české historii. A to i přesto, že na hřiště už nevyběhne nejlepší reprezentační kanonýr Jan Koller. Rozhodčí přijedou z Arménie, hlavním bude Arman Amirchajan, asistenty pak Zaven Hovhannisjan a Artus Muradjan. Zápas začíná v 17:20, zpravodajský portál ČT24 nabídne on-line reportáž.

Rekordní výsledek se zrodil před čtyřmi lety, kdy v Liberci národní tým vyhrál nad Andorrou 8:1, a sedmibrankový rozdíl si vystříleli fotbalisté také v duelu se středečním soupeřem o rok později na témže stadionu (7:0). Vzhledem k situaci českého týmu v tabulce může mít celkové skóre pro závěrečné pořadí velkou cenu, vyvstala proto otázka, kolikrát se ve středu podaří překonat sanmarinského gólmana.

A ani trenér Hašek se netají plánem uspořádat proti fotbalovému trpaslíkovi kanonádu, i když za důležitý faktor považuje spokojenost diváků a skutečnost, že hráči odvedli na trávníku maximum. "Nic jiného než vyhrávat nám nezbývá. Ale je třeba hledět i na skóre, to může mít obrovskou cenu," připomněl kouč zásady kvalifikace MS, kde na rozdíl od evropských soutěží nerozhodují vzájemné zápasy.

Teoreticky by při bodové rovnosti mohli Češi nakonec přeskočit i první Slováky, to ale jen za předpokladu, že východní soupeř nezíská ze tří utkání více než dva body. Reálnější je pro český celek útok na druhé místo, a tím na účast v listopadové baráži.

Zahrát by si mohl Baroš s Necidem, Rosický je připraven

Snaha o co nejvyšší výhru podle všeho výrazně promluví i do sestavy, ve které se dají čekat oproti sobotě některé změny. I přes absenci Kollera, který se od týmu oddělil po ukončení reprezentační kariéry už v neděli ráno, bude výrazně ofenzivní. Na hřiště se zřejmě dostane vedle Baroše i Necid, útočně laděná bude také záloha, z níž by mohl v případě návratu Rosického vypadnout Jarolím, a není vyloučeno, že se na pravý okraj obrany postaví Pospěch.

Rosického start byl nejdiskutovanější otázkou před zápasem na Slovensku, ale nyní se zdá být jeho návrat na trávník téměř jistou záležitostí. "Tomáš je připraven nastoupit," řekl v pondělí odpoledne lékař mužstva Petr Krejčí a Hašek dnes potvrdil, že to stále platí. "Jak jsem navíc mluvil s klubovým trenérem Wengerem, je pravděpodobné, že bude hrát i v sobotu v lize," naznačil kouč.

Tým z malé země uprostřed Itálie má za sebou sérii 31 porážek a jen v pěti zápasech vstřelil gól. V Uherském Hradišti bude proto jeho plánem především zabránit dvoucifernému skóre. České hře by ale mohl v honbě za co nejvyšším skóre pomoci i osmitisícový stadion, na němž hraje své zápasy prvoligové Slovácko. Absence atletické dráhy, uzavřené hlediště a hluční fanoušci mohou vyburcovat tým k vytrvalému tlaku a soupeře zlomit. "Stadion hrál při plánování zápasu svou roli. Především jsou tu skvělí diváci, kteří nás nenechají vydechnout," připustil kouč Hašek jeden ze strategických záměrů.

Slovensko míří za postupem

Hned o pěti dalších účastnících červnového mistrovství světa ve fotbale v JAR mohou rozhodnout středeční zápasy v evropské části kvalifikace. K dosud jedinému jistému účastníkovi ze starého kontinentu Nizozemsku se mohou přidat Španělé, Angličané, Dánové, Srbové a také Slováci. Ti k jistotě postupu na šampionát v JAR z "české" kvalifikační skupiny potřebují vyhrát na hřišti Severního Irska a zároveň věřit, že souběžně hraný zápas mezi Slovinskem a Polskem skončí remízou.

Takový vývoj skupiny by nahrál i českým fotbalistům, kterým by se tak zvýšila šance na druhé místo ve skupině a následnou baráž. Naopak jakékoli jiné výsledky jejich šance sníží.

Zápas o všechno se bude hrát v Mariboru. Slovinci i Poláci mají shodně jedenáct bodů, a tak případná porážka bude znamenat zmenšení postupových šancí na minimum. "Pro nás je jediná šance tam vyhrát. Proti Slovinsku si nemůžeme dovolit sebemenší chybu. O našich šancích ale napoví i zápas Severních Irů se Slovenskem. Po něm budeme moudřejší," řekl trenér Poláků Leo Beenhakker.

Předpokládané sestavy:

Česká republika: Čech - Pospěch, Sivok, Kadlec, Jankulovski - Hübschman - Štajner (Pudil), Rosický, Plašil - Necid, Baroš.

San Marino: A. Simoncini - F. Vitaioli, Bacciocchi, Della Valle, Albani, Vannucci - Ciacci, Bugli, Manuel Marani, Berretti - Selva.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články