Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Hübschman dorazil na sraz zraněný, Hašek náhradníka nepovolá

Praha - Fotbalový trenér Ivan Hašek se dnes oficiálně ujal národní fotbalové reprezentace. Ve svém prvním utkání, středečním přípravném zápase s Belgií, však bude moct využít pouze osmnáct z devatenácti nominovaných hráčů. Tomáš Hübschman kvůli zranění kolenního kloubu proti Belgii nastoupit nemůže. Krátce před šestou hodinou večer začala trenérovi Ivanu Haškovi další mise. Předseda ČMFS a současný kouč fotbalové reprezentace totiž přivedl na teplický stadion Na Stínadlech devatenáct hráčů a absolvoval s nimi úvodní trénink.

"Dalšího hráče povolávat nebudeme, zůstaneme pouze v osmnácti," vysvětlil trenér, který nemá jasno ještě ani o tom, kdo bude při neúčasti zraněného Tomáše Rosického kapitánem. To se rozhodne až v úterý.

Hašek na tiskové konferenci:

"Máme před sebou jediný cíl - vyhrát všechny zápasy a postoupit na šampionát. To bylo to hlavní, co jsem hráčům dnes řekl, na další debaty bude čas v úterý dopoledne."

"Každý zápas pro nás bude nyní klíčový a věřím tomu, že jsou si toho naprosto vědomi."

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentační sraz před zápasem s Belgií

Stávající rozdělení kompetencí mezi trenéry je následující: Michal Bílek povede tréninky a bude se spolupodílet na koučování, Luděk Klusáček bude sledovat soupeře, Karel Brückner bude konzultantem a poradcem ve všech otázkách.

Čech: Od této chvíle je pro nás každý zápas jako finále

V sobotu byl hlavní hvězdou při výhře Chelsea ve finále anglického Superpoháru nad Manchesterem United a dnes už byl reprezentační brankář Petr Čech na srazu národního týmu, který čeká na podzim boj o účast na mistrovství světa. Jeden z lídrů mužstva je připraven na náročné zápasy, počínaje středeční přípravou proti Belgii, a nezříká se proto vůdčí role, možná i kapitánské pásky, která mu zřejmě připadne. Češi podle něj musejí všechny zbylé kvalifikační zápasy vyhrát a každý z nich prý je samostatné finále.

Dříve byl Čech asistentem Tomáše Rosického, stejně jako Tomáš Ujfaluši, jenže ani jeden z nich v týmu není. Čech je připraven, že by trenér na něj mohl ukázat. "Na takovou poctu jsem vždy připraven, odpovědnosti bych se rozhodně nebránil. Ale na druhou stranu - není to o tom, kdo bude kapitánem, ale aby šlapal celý tým. Zodpovědnost za výsledky má každý hráč rovnoměrnou," míní gólman, který by si přál vyhrát už ve středu. "Když vítězná éra, tak od samotného začátku."

Nejdůležitější zápasy však teprve přijdou: na Slovensku, s Poláky, Slovinskem a San Marinem doma. "Teď už nemáme o čem dumat a pokud nevyhrajeme vše, nebudeme mít reálnou šanci. Teď je pro nás každý zápas jako finále mistrovství Evropy," prohlásil.

Svěrkoš by si přál, aby se do týmu vrátili všichni vyřazení hráči

Svěrkoš je rád, že dostal od nového kouče Ivana Haška další šanci, a minulost už neřeší. Zároveň by si přál návrat všech potrestaných hráčů. "Jsem rád, že tady mohu být, a byl bych rád, kdyby tu byli všichni kluci, co byli vyřazeni," řekl Svěrkoš novinářům. Vedle něj a Baroše potrestal minulý výkonný výbor Marka Matějovského, Radoslava Kováče, Martina Fenina a Tomáše Ujfalušiho, který se však ještě předtím národního dresu sám vzdal.

Neskrýval, že ho nominace na nadcházející přípravný duel s Belgií potěšila. "Ivan mi volal těsně před nominací, že jsem v širším výběru. Všeobecně jsme se bavili, jak to vypadá v klubu. Řekl, že se mnou počítá a že ty věci, co byly, nechce řešit. Chce dát dohromady tým, abychom se ještě pokusili dostat na mistrovství světa," pokračoval Svěrkoš.

Na prvním Haškově tréninku nechyběl Brückner

I pod novým koučem si zachovala reprezentace zvyk trénovat za zavřenými dveřmi. Přístupných bylo jen úvodních 20 minut, fotografové navíc museli zůstat jen ve vyhrazeném sektoru na hlavní tribuně. Nácvik standardních situací a herní fáze má zůstat všem utajen. Na ploše se pohyboval vedle asistentů i Karel Brückner, který se v roli konzultanta přípravy aktivně zúčastnil.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články