Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

Jednadvacítka míří na Island bez opor Mazucha a Pekharta

Praha - Zraněné opory Ondřeje Mazucha z Anderlechtu Brusel a slávistického útočníka Tomáše Pekharta bude postrádat fotbalová reprezentace do 21 let v druhém utkání evropské kvalifikace ve středu na Islandu. Trenér Jakub Dovalil jinak může spoléhat na osvědčené hráče: v jeho výběru třeba nechybí záložník Jan Morávek ze Schalke 04 a po téměř roční pauze se vrací obránce Slavie Marek Suchý, který už stačil nahlédnout i do seniorské reprezentace a nyní zaujme právě místo po Mazuchovi.

"Mrzí mě jen ty absence Mazucha s Pekhartem. Jsou to klíčoví hráči, s týmem jsou dlouho a je to pro nás oslabení," uvedl Dovalil na dnešní tiskové konferenci v Praze. Těší jej naopak to, že třeba Suchý, Bořek Dočkal, Adam Hloušek nebo Morávek, tedy potenciální adepti na povolání do reprezentačního A-mužstva, v týmu jsou. "S trenéry áčka jsme se dohodli na tom, že budou s námi. Patří jim za to dík," řekl Dovalil.

Zvědavý je hlavně na Morávka. Ten po letním přesunu z Bohemians 1905 do Schalke 04 v novém působišti alternuje i na postu krajního obránce místo obvyklého místa ve středu zálohy. "Také jsem to sledoval. Bylo to pro mě trochu překvapení a až společné tréninky nám ukážou, jak na tom kdo je. Ale připravený bude určitě dobře," poznamenal Dovalil.

Lvíčata by chtěla navázat na vítězný zápas se San Marinem

Na Island bere 19 hráčů, premiéru si mohou odbýt brankář Slavie Jan Hanuš, liberecký zadák Radek Dejmek a slávistický záložník Milan Černý. Dovalil své hráče bude připravovat také na náročné cestování na sever Evropy a na klima, které je oproti současné české realitě značně odlišné.

Jednadvacítka bude na Islandu chtít navázat na červnovou drtivou úvodní výhru 8:0 v San Marinu. "Chceme uspět i na Islandu, ale až zápas samotný ukáže, s čím budeme moci být spokojení," řekl Dovalil.

Dovalil bude pozorovat Slováky

Trenér českých nadějí bude mít na starosti vedle koučování jednadvacítky i pozorovatelskou misi. Po skončení odpoledního zápasu "lvíčat" bude v Reykjavíku sledovat i večerní utkání dospělých reprezentací mezi domácími a Slovenskem. Právě Slováci budou v září soupeře české reprezentace v kvalifikaci MS a Dovalil má trenérovi a předsedovi svazu Ivanu Haškovi přivézt informace o jejich hře.

Nominace jednadvacítky na utkání s Islandem:

Brankáři: Jan Hanuš, Tomáš Vaclík,

Obránci: Lukáš Vácha, Radek Dejmek, Ondřej Čelůstka, Jan Hošek, Marek Suchý, Jan Lecjaks

Záložníci: Marcel Gecov, Bořek Dočkal, Tomáš Hořava, Milan Černý, Jan Morávek, Martin Zeman, Adam Hloušek, Lukáš Mareček

Útočníci: Jan Vošahlík, Libor Kozák, Michael Rabušic

Marek Suchý
zdroj: Wikipedia.org
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články