Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FIS MČR Horní Mísečky

Prezident Barcelony by rád zavedl platové stropy jako v MLS

Beverly Hills - Evropské ligy by si podle prezidenta fotbalistů Barcelony Joana Laporty měly vzít příklad ze zámořské MLS a jejích platových stropů. Podle něj je to možná cesta, jak v budoucnu kontrolovat rostoucí náklady. V MLS má každý klub na výplaty svých 18 profesionálních hráčů dohromady 2,5 milionu dolarů na rok. Zároveň s příchodem anglické hvězdy Davida Beckhama do Los Angeles Galaxy v roce 2007 byla pravidla upravena tak, že každý tým může mít jednoho fotbalistu, který může být placen nad rámec tohoto stropu. Novináři tuto změnu nazvali "Beckhamovým pravidlem". Anglický záložník je jedním z šesti hráčů, na které toto pravidlo bylo použito.

"Platový strop MLS je zajímavou věcí a Evropa by to měla začít studovat," uvedl Laporta v Los Angeles, kde se jeho tým připravuje na dnešní zápas s místním celkem Galaxy. Laporta se blíže seznámil s chodem MLS během jednání s dceřinou společností ligy Soccer United Marketing o případné spolupráci Barcelony s týmem z Miami. Přestože jednání zatím selhala, projekt je podle Laporty nadále otevřený.

Joan Laporta, prezident FC Barcelona:

"I evropské celky budou muset vytvořit pravidla pro příjmy hráčů, ale asi ne tak přísné, jako jsou v MLS."


"Měl jsem hodně jednání ohledně MLS, během kterých jsem se toho o soutěži hodně naučil. Zvláště pak co se týká obchodu," řekl Laporta, který je překvapen rozvojem fotbalu v USA. "Zvýšená kvalita fotbalu v USA mě překvapila. Úroveň tu šla hodně nahoru. Nepochybuji, že jednou bude americký hráč oblékat i dres Barcelony," dodal.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články