Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Nedvěd po čtyřletém kralování Čecha vyhrál český Zlatý míč

Praha - Fotbalista Pavel Nedvěd, který na konci minulé sezony uzavřel aktivní kariéru v Juventusu Turín, po čtyřleté nadvládě brankáře Petra Čecha vyhrál anketu českých novinářů Zlatý míč. V ní se hodnotily výkony v soutěžním ročníku 2008/09. Šestatřicetiletý Nedvěd tak triumfoval poprvé od roku 2004, celkově už pošesté. Druhý skončil právě Čech a třetí útočník Galatasaraye Istanbul Milan Baroš. Anketu o nejlepšího trenéra ovládl stejně jako loni slávistický kouč Karel Jarolím.

"Je to trošku zvláštní a určitě překvapivé. Vnímám to trochu rozpačitě, v mých letech jsem to absolutně nečekal. Za měsíc mi bude 37 let a že bych pomýšlel na nějaké trofeje a velká vítězství, to už moc ne," řekl Nedvěd novinářům na vyhlášení v Praze.

V další doprovodné anketě o největší talent vyhrál mladoboleslavský útočník Jan Chramosta. Vyhlášení se zúčastnil pouze Nedvěd, zbývajícím vítězům budou ceny předány později. Pomyslnou červenou kartu obdržel od novinářů minulý výkonný výbor svazu za způsob výběru trenéra národního mužstva nebo řešení disciplinárního přestupku reprezentantů. 

Hübschman a Šimůnek si polepšili

V hlavní anketě Nedvěd ještě dokázal navýšit svůj náskok z podzimní části sezony, ani pořadí na prvních třech místech se po jarním hlasování nezměnilo. Velký skok v pořadí zaznamenal záložník Tomáš Hübschman ze Šachtaru Doněck, který si díky triumfu v Poháru UEFA polepšil z průběžné podzimní 29. pozice až na páté místo. 
 
Z 35. pozice na konečnou devátou se posunul obránce Wolfsburgu Jan Šimůnek, vítěz německé bundesligy. Z elitní desítky naopak vypadli obránci Tomáš Ujfaluši, Zdeněk Grygera a záložník Libor Sionko. Alespoň jeden bod letos obdrželo 67 českých fotbalistů.

Jarolím se dotáhl na Brücknera a Lavičku

Nedvěd, nejlepší fotbalista Evropy z roku 2003, získal český Zlatý míč už pošesté za třináct let, čímž si upevnil vedení v historické tabulce. Čech má na kontě čtyři vítězství. Nedvěd nenašel konkurenci už v letech 1998, 2000, 2001, 2003 a 2004. 

Jarolím, který v květnu přivedl Slavii k obhajobě mistrovského titulu, si mezi trenéry připsal druhé vítězství, čímž se dotáhl na Karla Brücknera a Vítězslava Lavičku. Za Jarolímem se letos seřadili druhý František Komňacký z Jablonce a třetí Zdeněk Psotka ze Sigmy Olomouc.

Karel Jarolím
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články