Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Olomouc zlomila Fram dvěma góly a postoupila

Reykjavík (Island) - Góly Michala Hubníka a Rudolfa Otepky udržely fotbalisty Sigmy Olomouc v Evropské lize. Sigma po domácí remíze 1:1 s Framem Reykjavík nepříjemnou situaci zvládla a na hřišti soupeře po dvou gólech z úvodu druhé půle zvítězila 2:0. Ve třetím předkole Hanáci narazí na skotský Aberdeen, první zápas se hraje na ostrovech už za týden 30. července. Olomouc nevděčnou roli vysokého favorita uhájila, zvlášť v první půli však s problémy. Trenér Zdeněk Psotka se sice zařazením Hubníka místo Petra do základní jedenáctky snažil dodat ofenzivě Sigmy chybějící element důrazu a síly v pokutovém území, ale ve střehu musel být v úvodu spíše gólman Drobisz.

Snaživí islandští amatéři si v úvodní dvacetiminutovce počínali aktivněji. Odražený míč našel ve 14. minutě ve slibném postavení Haukssona, ale toho zradila technika a zakončení pokazil. Mírný tlak Framu vyvrcholil v 18. minutě gólovou trefou Ormarssona, který však k vlastní smůle střílel z ofsajdové pozice, a jeho gól tudíž neplatil. 

Hosté pronikali houževnatou obranou soupeře opět velmi lopotně. S míčem dokázali kombinovat pouze ve větší vzdálenosti od gólmana Halldórssona, když už se po ojedinělé chybě domácí obrany mohl před branku natlačit Kaščák, propásl nejvhodnější moment a pak už s jeho pokusem neměl Halldórsson problémy. K těžkému zákroku ho přinutil teprve Hořava, ale i jeho střelu z hranice pokutového území brankář zlikvidoval.

Druhý poločas přinesl dva góly Sigmy

Taktika soustředěné obrany a nečekaných výpadů Framu vyhovovala. V závěru půle hostům několikrát zavařil. Blízko gólu byl ve 41. minutě Thórarinsson, ale hlavou nezamířil přesně a při ráně McShanea vzápětí podržel Olomouc kvalitním zákrokem Drobisz. 

Hned ze startu druhého poločasu však Moravané zchladili elán Islanďanů rychlým gólem. Když to Sigmě nešlo s postupným útokem, spasila ji standardní situace: Otepkův roh sice obrana odvrátila, ale opakovaný centr našel hlavu Hubníka, který se na zadní tyči nemýlil. Jediný nováček v základní sestavě obstaral klíčový gól.

Hořava mohl vstřelit třetí gól, Halldórsson však zasáhl

Fram se ještě krátce vrhl do útoku, ale druhý gól zlomil jeho odpor. Znovu u něj byl špílmachr Otepka, který se v 58. minutě opřel do balonu na velkém čtverci a Halldórsson skočil do prázdna. 

Liduprázdným stadionem Laugardalsvällur se pak už rozléhalo jen oslavné skandování několika desítek olomouckých fanoušků. Fotbal však znovu upadl a favorit už se jen zaměřil na údržbu skóre. S vírou domácím v závěru odcházely i síly. Třetí gól jim mohl vstřelit Hořava, ale Halldórsson i podruhé jeho nebezpečnou ránu z šestnáctky vytěsnil. Územní převahu Sigma brankově nezúročila, postupový výsledek však ohlídala bez komplikací.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články