Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Olomouc zasáhne po čtyřech letech do fotbalové Evropy

Olomouc - Po čtyřleté přestávce dnes vstoupí fotbalisté Sigmy Olomouc opět na evropskou klubovou fotbalovou scénu. Od 19:00 Sigma hostí v úvodním zápase 2. předkola Evropské ligy UEFA islandský Fram Reykjavík. Tento mladý a nezkušený tým by neměl být nad síly současného olomouckého kádru, který je jasným favoritem. Naposledy startovala Sigma začátkem srpna 2005 v Poháru Intertoto, kdy prohrála v Hamburku 0:3 a v předchozím zápase v domácím prostředí podlehla 0:1. Z tehdejšího týmu, který nastoupil v Hamburku pod vedením kouče Petra Uličného, už zůstal v současném kádru pouze obránce Ladislav Onofrej.

Po dalších nepříliš vydařených sezonách Sigma postupně přebudovala tým a loni pod taktovkou mladého kouče Zdeňka Psotky navázala na svou bývalou úroveň. Na start v Evropské lize se Sigma připravovala na soustředění v Rakousku, kde porazila FK Moskva 2:1, remizovala s Kapfenbergem 2:2 a zdolala nováčka maďarské ligy Lombard Pápa 1:0. 

Sigma nechce navzdory roli jednoznačného favorita utkání v žádném detailu podcenit. Příprava na tento zápas bude podobná, jakou absolvují olomoučtí fotbalisté před ligovými zápasy. "Postup bereme jako povinnost. Pokud nepostoupíme, bude to velké zklamání," doplnil olomoucký kouč Zdeněk Psotka, jemuž ze sestavy vypadl nemocný útočník Ordoš. 

Sigma je lepší než Fram, tvrdí kouč Islanďanů

Fotbalisté Framu Reykjavík těží ze slavné historie, současnost je ale podstatně jiná. Po jedenácti kolech islandské nejvyšší soutěže je Fram až na 8. místě v tabulce a na vedoucí FH Hafnarfjördur, který má o zápas více, už ztrácí 19 bodů. V posledním ligovém utkání v městském derby vyhrál v neděli Fram na hřišti posledního týmu tabulky Thrótturu 3:1. 

Vzhledem k současným výsledkům Fram netáhne ani diváky do hlediště. Na
první utkání Evropského poháru přišlo pouze několik stovek příznivců. A
pokud neuhraje Fram v Olomouci solidní výsledek, tak se situace zřejmě
nezlepší. "Sigma je kvalitativně lepší než Fram. Islandské kluby málokdy projdou i do druhého předkola, do třetího by to byl obrovský úspěch," řekl kouč Toddy Örlygsson. Velmi rád by byl za vstřelený gól. "I porážka 0:1 by byl výborný výsledek. Bude to ale těžké," doplnil.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články